Despre normalitate

Adultul care mă pretind a fi străbate resemnat zilele acestea. Zilele, străzile, viaţa, oamenii. Copilului care sălăşluieşte într-un colţ de suflet îi mai dau uneori voie afară, să privească uimit lumea din jur. Face ochii mari, se minunează, uneori se bucură  –  copilăreşte, desigur  –  şi-l mai împinge pe maturul acrit încă o zi, încă o stradă, încă o viaţă, încă un om.

Să vadă cum containerele de gunoi sunt spălate cu oarece substanţă dezinfectantă aflată într-un tub sub presiune, de la un colţ la altul, cu grijă, a fost pentru copilul ăla o zi mare, prieteni. Să nu râdeţi, dar chiar aşa a fost, o zi pe care nu i se va şterge repede din memorie. Căci nu uitase, vezi bine, cum muncitorii de altădată de la salubritate pătrundeau în buncărele  cu gunoi menajer şi-l scoteau afară cu lopata, pentru ca apoi să-l încarce în maşina de gunoi. Se oripila, închipuindu-şi cum e să fii acolo, înăuntru, răscolind gunoiul, ce mirosuri, ce lighioane, ce pericol! Să vadă cum se igienizează containerele a fost minune mare, aducătoare de mari speranţe  în normalitate. Ochii mari şi uimiţi ai privitorilor primilor paşi spre Lună au fost nimic pe lângă felul în care a privit uimit şi fericit. Ei, hai, puteţi să râdeţi.

Am citit recent că, aflat în vacanţă într-un oraş din vestul extrem al Europei, un român a asistat la un episod uimitor: o doamnă, ieşită cu căţelul la plimbare, după ce acesta a marcat, elegant, locul pe unde a trecut, a scos o sticlă cu pulverizator şi a stropit deasupra.  Probabil povestea cu punga în care strângi după animalul de companie era ceva de mult intrat în obişnuinţă. Copilul din mine iarăşi a făcut ochii mari, citind.

Vine normalitatea peste noi, prieteni, vine, fiţi încrezători.

O să apucăm vremurile când străzile vor fi măturate zilnic.

Iar şamponul, oh, şamponul se va schimba la  câteva zile, să nu se plictisească trecătorii de acelaşi miros.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: