ITM atenţionează agenţii economici asupra obligaţiei protejării salariaţilor împotriva efectelor temperaturilor pozitive extreme

> Angajaţilor li se vor asigura 2-4 litri de apă minerală şi repaus în locuri umbrite, ziua de lucru va fi redusă, iar persoanele cu afecţiuni vor fi repartizate pe alte locuri de muncă > Agenţii economici care nu se conformează riscă sancţiuni cu amenzi cuprinse 1.500 şi 2.500 de lei sau cu sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) anunţă că monitorizează modul în care angajatorii respectă măsurile care trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi pozitive extreme, în scopul protejării salariaţilor. Informaţia a fost transmisă de Romeo Butnariu, şeful ITM, care precizează că în cazul în care temperatura atmosferică depăşeşte +37 de grade Celsius sau atunci când, corelată cu umiditatea ridicată, aceasta este echivalentă cu respectivul nivel, angajatorii sunt obligaţi la reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice ale angajaţilor, asigurarea ventilaţiei corespunzătoare, alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi la combinarea intervalelor de lucru cu unele de repaus în locuri umbrite. Legislaţia prevede că în intervalele respective salariaţilor li se vor pune la dispoziţie câte 2-4 litri de apă minerală de persoană şi schimb, echipament individual de protecţie adecvat şi, totodată, li se va facilita accesul la duşuri.

Inspectorul-şef accentuează că acolo unde aceste măsuri nu sunt posibile se va trece la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea activităţii în două etape, până la ora 11 şi, respectiv, după ora 17, inclusiv la întreruperea colectivă a lucrului, mai puţin în sectoarele în care sistarea este interzisă, potrivit legii. Aceste măsuri vor fi luate dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Romeo Butnariu atrage atenţia că, până la remedierea deficienţelor, inspectorii de muncă pot dispune sistarea activităţii agenţilor economici care încalcă grav prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile obligatorii de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme. Totodată, angajatorii care nu se conformează normelor legale în vigoare riscă sancţionarea cu amenzi cuprinse 1.500 şi 2.500 de lei. Nu în cele din urmă, de ştiut este că, pentru prevenirea unor îmbolnăviri, angajatorul are obligaţia asigurării examenului medical, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate. Astfel, persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind lucrul la temperaturile pozitive extreme, vor fi distribuite pe alte locuri de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: