„Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse” de Ilie Schipor, lansat la BNR

Născut în anul 1952, la Vicovu de Sus, Ilie Schipor a fost director al Muzeului Militar Naţional (1995 – 2000), şef al Secţiei Tradiţii Militare din Ministerul Apărării Naţionale în perioadele 1990 – 1995 şi 2000 – 2002, director adjunct al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (2004 – 2009), ministru-consilier în Ambasada României la Moscova în perioada august 2009 – august 2019.

Un volum dedicat tezaurului românesc de la Moscova, care reuneşte documente, în mare parte inedite, din arhivele centrale ruse, semnat de dr. Ilie Schipor, fost diplomat în capitala Federaţiei Ruse, a fost lansat săptămâna trecută la Centrul de Perfecţionare Profesională şi Activităţi Sociale al Bănci Naţionale a României (BNR), a informat Agerpres.

Apărut la Editura Oscar Print, studiul „Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse” cuprinde 162 de documente, dintre care 120 inedite, identificate de autor în arhivele ruseşti şi obţinute de la instituţiile deţinătoare în fotocopii autentificate.

„Am încercat să realizez o lucrare care să răspundă în acelaşi timp specialiştilor – istorici, economişti, finanţişti – care, într-un fel sau altul, sunt interesaţi de soarta Tezaurului României în ansamblul lui, adică atât de componenta bancară, respectiv aurul BNR, care a fost evacuat, sechestrat şi niciodată întors, cât şi de cea patrimonială, cultural-artistică şi identitară, care nu e cu nimic mai puţin importantă decât prima, cât şi cititorului obişnuit” a declarat Ilie Schipor pentru Agerpres.

La evenimentul lansării, moderat de Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, au fost prezenţi, alături de autor, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, Universitatea „Valahia” din Târgovişte.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: