La a XI-a ediţie a Galei naţionale a Premiilor Participării Publice

Asociaţia Rădăuţiul civic şi grupul civic Iniţiative pentru Bilca au obţinut două dintre cele zece premii pentru implicare civică

În perioada 14 – 16 iunie, echipa Centrului pentru Resurse de Participare Publică din Bucureşti (CeRe) a vizitat Bucovina pentru a premia asociaţia Rădăuţiul civic şi grupul civic Iniţiative pentru Bilca, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, ajunsă la a XI-a ediţie.

Anual, Centrul de resurse pentru Participare Publică organizează Gala Premiilor Participării Publice, cu scopul de a recunoaşte şi a premia cetăţeni, grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale care au desfăşurat activităţi civice şi campanii de advocacy prin care au determinat autorităţile publice să ia măsuri în diversele probleme ale comunităţilor. În 2021, şapte premii au fost acordate unor iniţiative din Bucureşti, două dintre cele zece premii oferite au ajuns în Bucovina, iar unul la Iaşi. Contextul pandemic a determinat echipa CeRe să transforme gala în una itinerantă, aceasta premiind câştigătorii în localităţile lor de provenienţă.

Pe 14 iunie, echipa CeRe a vizitat Bilca pentru a premia perseverenţa membrilor din grupul civic Iniţiative pentru Bilca, care a dus la transparenţă şi responsabilizarea aleşilor comunei. Cetăţenii au refăcut, voluntar, site-ul primăriei, au participat la şedinţele consiliului local şi nu s-au lăsat până când nu au convins primarul şi consilierii ca şedinţele să fie transmise online, asigurând accesul la informaţii de interes public locuitorilor şi celor din diaspora, fiind şi prima comună din judeţ în care se întâmplă asta. Un alt pas important a fost organizarea primei dezbateri electorale din istoria comunei, cu ocazia alegerilor locale din anul 2020, desfăşurată în Parcul Prieteniei.

Asociaţia Rădăuţiul civic a fost premiată pentru al treilea an consecutiv la Gala Premiilor Participării Publice. Anul acesta, echipa CeRe a premiat asociaţia în data de 15 iunie, pentru efortul de protejare a patrimoniului local, lupta împotriva construcţiilor ilegale şi munca de reamenajare a unui spaţiu aflat în stare de degradare, în centrul municipiului, şi transformarea lui într-un spaţiu cetăţenesc, un centru comunitar. Acesta este un loc în care tinerii şi toţi cetăţenii din Rădăuţi se vor putea întâlni pentru activităţi, traininguri, ateliere, dezbateri, proiecţii sau chiar discuţii despre felul în care pot contribui la rezolvarea problemelor oraşului. Spaţiul, primit în folosinţă gratuită în anul 2020, a avut nevoie de mai bine de jumătate de an de muncă, peste 50 de voluntari şi o investiţie de peste 15.000 de euro strânşi din contribuţiile comunităţii (donaţii, sponsorizări, materiale), pentru a deveni vrednic de numele de centru comunitar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: