Mihai Eminescu – pomenit la 132 de ani de la moarte în bisericuţa familiei sale de la Ipoteşti

Mihai Eminescu a fost pomenit, ieri, în bisericuţa familiei Eminovici din incinta Memorialului Ipoteşti, în cadrul unui Te Deum oficiat cu prilejul împlinirii a 132 de ani de la moartea marelui poet.

Biserica veche a satului, datând de la începutul secolului a XIX-lea, a fost cumpărată de Raluca Eminovici, devenind astfel lăcaş de rugăciune al familiei. Lângă bisericuţă se află cimitirul cu mormintele a patru dintre membrii familiei lui Mihai Eminescu: Raluca şi Gheorghe, părinţii poetului, dar şi Iorgu şi Nicu, doi dintre fraţii săi.

Ulterior slujbei de pomenire, la bustul lui Eminescu din incinta Memorialului Ipoteşti a avut loc o depunere de jerbe de flori.

 Totodată, în Amfiteatrul Laurenţiu Ulici, profesorul Mircea A. Diaconu a făcut o lectură din Perpessicius, cel care s-a dedicat, începând din 1933, celor 15.000 de pagini ale manuscriselor lui Mihai Eminescu, rezultând ediţia critică a operei poetului („Opere”, I-VI, 1939-1963).

Actorul Ion Caramitru a primit Premiul pentru promovarea operei eminesciene

Actorul Ion Caramitru a fost distins, ieri, cu Premiul pentru promovarea operei eminesciene, în cadrul unei ceremonii organizate, cu prilejul Zilelor Mihai Eminescu, la 132 de ani de la moartea poetului, la Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”. Premiul este acordat de Memorialul Ipoteşti, în baza unei decizii adoptate de un juriu naţional, din care au făcut parte profesorii universitari Iulian Costache (Universitatea din Bucureşti), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava) şi Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu).

„Anul acesta este un premiu cu totul şi cu totul special. În fiecare an e un premiu special, dar anul acesta e un premiu cu totul special. Până acum au fost traducători ai lui Eminescu în străinătate, în franceză, în germană, în spaniolă etc. Câştigătorul este o figură extrem de cunoscută şi de importantă care a contribuit decisiv la edificarea acestor spaţii. Îi datorăm enorm pentru că a purtat creaţia eminesciană nu numai peste tot în România, pe scene majore, ci şi în afara României, în teatre şi instituţii de cultură majore. Poate că unii nu mai deschid o carte să citească, dar îl ascultă, iar felul în care acest Eminescu ne-a fost construit şi livrat, comunicat, este cu totul şi cu totul original”, a afirmat profesorul universitar Mircea A. Diaconu.

Ion Caramitru a mărturisit că are „o pasiune care nu a încetat pentru Eminescu” şi că are trăiri cu totul aparte când îl recită pe Eminescu. „Acest premiu la aproape 80 de ani, cât am acum, vine să împlinească o viaţă, ceea ce mă emoţionează. (…) Dacă vorbim o limbă frumoasă astăzi e doar datorită lui (Eminescu, n.r.), fără doar şi poate”, a declarat Caramitru.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI