AUR, Şoşoacă şi teoria nimicului

AUR (Alianţa pentru unirea/unitatea? românilor) nu este partid, ci un conglomerat electoral alcătuit din mai multe partide şi/sau facţiuni (adică a lui X, a lui Y…) din PNR, PUNR, PRM, PC, Noua Dreaptă şi altele, împreună cu câteva formaţiuni cică „apolitice“ precum Frăţia Ortodoxă, Coaliţia pentru Familie numită „Sfântul „Mare Mucenic Gheorghe”, o „asociaţie românească a creştinilor, iubitori de Dumnezeu, Neam şi Ţară” înfiinţată „cu binecuvântarea Sfântului Părinte Iustin Pârvu”, un militant al Mişcării Legionare, în consecinţă, de la bisericile şi credincioşii noştri le-au venit cele mai multe voturi, ceea ce se întâmplase şi în cazul Mişcării Legionare, Garda de Fier. Istoria se cam răzbună dacă este uitată.

De la început AUR şi-a revendicat dreapta sau dreapta extremă, poziţionându-se împotriva UE şi a NATO, a Occidentului, a globalizării. S-a definit ca unic pol al patriotismului românesc: alianţă antistrăini, antimaghiară, antiemigraţie, antisemită, antisistem, adică anti-orice, că aşa dă bine unui partid de tip „catch-all“ (prinde tot!, n. a.), care vrea să adune membri şi adeziuni de pretutindeni, inclusiv de la alte partide. Liderii se laudă că formaţiunea lor militează pentru rromâni, pentru desăvârşirea unităţii naţionale, deci a unirii cu Moldova (de Bucovina şi Sudul Basarabiei, nimic!), numai că prin acţiunile lor produc mereu contraservicii acestei cauze nobile, dar în general nimic pentru România şi viitorul ei. Au cu totul alte griji.

AUR se înscrie într-un curent politic revanşard apărut mai întâi în Occident şi apoi lăbărţat în Estul european abia ieşit de după sârma ghimpată a lagărului socialist, e vorba de un soi de populism gregar de dreapta, naţionalist şi autarhic, fundamentalist creştin, la noi adăugându-i-se coloratura dacic-valahic-păşunistă. Are o ofertă largă pentru toate categoriile sociale, de la şomeri la generali în rezervă, unii acuzaţi de crime în revoluţia din decembrie 1989, de la oameni cinstiţi, fără prea multă carte, la persoane dubioase, anchetate în dosare penale, la activişti anti-mască, dacopaţi, nostalgici după Ceauşescu, persoane cu simpatii legionare… Nu are la inimă serviciile secrete, nici multinaţionalele, nici hipermarketurile, nici capitalul străin, iar pe capitalişti să nu-i vadă.

Formaţiunea aceasta nu a apărut ca orice partid dintr-o masă critică de indivizi, dintr-o necesitate, o idee nouă, modernă, ci este proprietatea omului de afaceri Marius-Dorin Lulea. Şi când este vorba de interese financiare ale unui dezvoltator imobiliar în spatele căruia nu se ştie încă cine se află, nici nu poate fi vorba de politică în interesul cetăţeanului şi al României. Şi nu este clar dacă liderii AUR George Simion, Claudiu Târziu şi ceilalţi corifei se află pe statele de plată ale oligarhului (plasat mereu în umbră) ori sunt stipendiaţi din cotizaţii de membrii formaţiunii.

Aşadar premisele AUR sunt cam întunecos-încurcate, dar şi mai încâlcite sunt căile urmate: declară zilnic că partidul creşte cu 10-15 mii de membri, că facţiunea cutare de la nu ştiu ce partid li s-a alăturat, dar până acum n-au nicio iniţiativă parlamentară serioasă, au o prezenţă anostă în consiliile locale.

În schimb, scandalurile politice se ţin lanţ: după reuşita celor 9% la alegeri, mai toţi liderii partidelor din AUR încep să se dezică de prezenţa lor în Alianţă, punctele lor de vedere nu mai au nicio legătură cu programul în baza căruia au câştigat voturile, atotfăcătoarea „urlătoare“ Diana Şoşoacă a părăsit formaţiunea încercând să rupă Alianţa şi să-şi facă un partid numai al ei, iar tărăboiul provocat dintr-o aroganţă ieşită din comun nu mai are nicio noimă şi nici sfârşit, căzând cu totul în penibil şi chiar comic grotesc…

Câţiva jurnalişti şi moderatori de la două televiziuni partizane îi prevăd un viitor măreţ, dar când însăşi voievoada zice că AUR mai are vreo 4% în sondaje, iar case necompromise şi serioase de sondare a opiniei publice în România nu ştiu să existe, nu e departe ziua când vor ajunge la soarta lui Dan Diaconescu cu al său Partid Popular Dan Diaconescu, alt măreţ lider „carismatic“, din acelaşi aluat, halit de istorie.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: