La hramul unei cărţi ce readuce la vatra Boianului eternele comori sufleteşti 

Mai uşor îmi vin lacrimile la bucurie decât la durere, numai că rare sunt clipele de fericire cu plânsul în gene. Rar de tot, dar se întâmplă să ne bucurăm şi de asemenea sărbători, cum a fost ziua de 24 mai în mijlocul copiilor şi profesorilor de la gimnaziul Boian-Hliniţa, instituţie de învăţământ ce ne întâmpină cu basorelieful cronicarului Ion Neculce la intrare, această lucrare a sculptorului Dumitru Gorşcovschi amintind de perioada de efervescenţă culturală şi naţională a românilor din Boian, precum şi de cei cărora le-o datorăm, bărbaţi cu inima română care nu mai sunt printre noi – profesorii Vasile Bizovi şi Mihai Lungu, preotul Boris Ţapu… De neuitat sunt urmele lor, dar şi mai important este că au lăsat continuatori ca intelectualii Vasile Botă şi Viorel Bosovici, gospodari de frunte, uniţi în jurul profesoarei Eleonora Bizovi. Cu ei am pornit la drum, obsedată de ideea readucerii la viaţă a romanului „La răspântia Boianului”, cartea care a adunat boincenii la o frumoasă sărbătoare, un hram al istoriei satului, povestită în viu grai de cei care au trăit-o şi au făurit-o. Amarele minuni ale unui veac apus, adunate cu veritabil talent artistic de profesoara Viorica Chibac-Cuciureanu (1930-2006) într-un roman, cum numai Boianul îl are (apărut cu grafie chirilică în 1970, Editura „Cartea Moldovenească”, Chişinău, cu un cuvânt introductiv de scriitorul Ion C. Ciobanu), s-au revărsat ca o poveste din paginile cărţii reeditate în veşmântul firesc al limbii române – o poveste retrăită şi emoţionant mărturisită de generaţia tânără a Boianului – grupul de gimnaziste instruite de profesoarele de română Rodica Dârda şi Ana Semeniuc. Prin străduinţa lor s-a împlinit dorinţa, dnei Svetlana Hauca, directoarea gimnaziului, ca ziua lansării noii ediţii a romanului să fie o lecţie de interes şi dragoste pentru carte. Am văzut aievea un adevărat miracol, cum o carte, readusă la viaţă după ani grei de uitare, a unit şi adunat oameni cu inimă română, pe cei care nu-şi uită rădăcinile. Întocmai cum a nuanţat Vasile Botă: „Se vede că încă ne curge sânge românesc şi iubire de neam prin vene”.

Primarul Aurel Babii şi gazdele sărbătorii au avut onoarea să primească oaspeţi de prestanţă, sosiţi cu daruri alese. Excelenţa Sa Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, a păşit pragul gimnaziului cu un televizor performant, donaţie de la Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare RoAid, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, director general adjunct dl Cezar Cătălin Marin. Reprezentantele Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă al ARS, Lilia Govornean, preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, şi Olga Turchevici, au venit cu frumoase şi necesare completări la fondul bibliotecii gimnaziului. N-au rămas în datorie nici gazdele. Mişcător a fost gestul directoarei Svetlana Hauca de a-i dărui doamnei Irina Loredana Stănculescu o icoană a Sfintei Fecioare Maria, aidoma celei făcătoare de minuni din Biserica de la Hliniţă, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Însă cele mai preţioase daruri ne-au venit de la voiniceii dansatori ai maestrei coregrafe Mărioara Basaraba, de la cuvintele maiestuos rotunjite de gimnazista Ana-Maria Dârda şi colegele ei, de la cântecul lui Dumitru Caba, strănepotul autoarei romanului. Prezenţa familiei, a fiului Gheorghe cu soţia, şi nepoatei Elena, inspiră încrederea că va apărea şi partea a doua a romanului. Moştenind de la bunică fărâme de talent poetic, nepoata Elena şi-o aminteşte numai printre cărţi şi cu stiloul în mână. Un portret romantic al boincencei care şi de dincolo de moarte le aduce daruri sufleteşti consătenilor i-a schiţat Vasile Botă, amintindu-şi nostalgic de anii de şcoală, dar mai întâi de toate mulţumind doamnei Consul General al României la Cernăuţi şi consătenilor pentru contribuţia la viaţa nouă a romanului. Or, numai cu mână de la mână, aşa cum au adunat la începutul anilor 90 bani pentru monumentul victimelor regimului totalitar, s-a reuşit tipărirea unui tiraj de 500 exemplare. Preotul Vasile Nicoriuc a evocat un alt moment semnificativ – lansarea monografiei Boianului, scrisă de profesorul Vasile Bizovi, care de asemenea a fost editată cu aportul oamenilor de bine ai satului.

Cu amintiri şi propuneri pentru prosperarea viitoare a comunei au intervenit redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei”, cetăţean de onoare al Boianului, Nicolae Toma, şi jurnalistul Nicolae Hauca, boinceni get-beget. Primarul Aurel Babii a primit de-acum poruncă să înceapă pregătirile pentru cea de-a 500-a aniversare a Marelui Boian şi găzduirea oaspeţilor din Boianul de peste Atlantic. Ar fi bine să nu se uite, cum se întâmplă de obicei, de propunerea lui Nicolae Hauca, care e o dorinţă a tuturor celor trecuţi prin şcoala românismului promovată de profesorul emerit Vasile Bizovi, de a i se înălţa un bust la loc de cinste din centrul satului. Având un sculptor cu har creator, aşa cum este tânărul Cristian Botă, ar fi mare păcat ca boincenii să nu-şi îndeplinească această datorie faţă de memoria regretatului dascăl al limbii române. Sunt oameni cu voinţă să îndeplinească şi această lucrare, aşa cum, din dragoste pentru limba română şi neam, au scos din uitare numele profesoarei Viorica Chibac-Cuciureanu. Doar prin noua apariţie a cărţii regretatei autoare nu numai că au fost reînviate pagini din trecutul satului românesc din Bucovina, ci i s-a înălţat un monument simbolic la aniversarea a 90 de ani de la naştere, ca o recompensă pentru că atât de puţin s-a bucurat de aprecierea meritată în timpul vieţii.

 MARIA TOACĂ

Cernăuţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: