Florin Cîţu:

Guvernul a aprobat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat şi prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgenţă şi este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat şi, în acelaşi timp, prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a precizat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Întrebat despre faptul că proiectul prevede ca anumite categorii de bugetari să scape de prevederile legii, cum ar fi persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie, respectiv senatori, deputaţi, primari, membrii CCR, ai Curţii de Conturi şi alţii, premierul a spus: „Reforma este… Aţi trecut foarte uşor peste un cuvânt foarte important – durata mandatului definit de Constituţie, deci este despre aceste mandate, doar aceste mandate”. „A fost o discuţie, nu putem să intervenim peste mandate definite de Constituţie, asta este o problemă pe care o avem şi, de aceea, sunt exceptate doar acele mandate definite de Constituţie. (…) Nu sunt toate şi nu sunt toţi bugetarii, este vorba de acele persoane care sunt alese şi în mandatul definit de Constituţie, acestea sunt exceptate. (…) Nu puteam să intervenim pe un mandat, pe un mandat în derulare, asta ne spun juriştii că nu se poate. Dacă Parlamentul României poate să treacă printr-un amendament peste această prevedere a Constituţiei vom vedea. Varianta pe care noi am acceptat-o în Guvern este cea care a venit cu aviz de la Ministerul Justiţiei, toate avizele le-a avut şi toate au fost de acord că asta este forma legală şi constituţională. Dacă în Parlamentul României se găseşte o altă formă prin care să nu fie exceptate persoanele sau activităţile care sunt menţionate în Constituţie, bineînţeles că o să fiu de acord, dar în momentul aceasta este varianta pe care o avem”, a indicat prim-ministrul

De ce să ne oprim la dublarea alocaţiilor, când pot să fie triplate

Premierul Florin Cîţu susţine că alocaţiile vor creşte în fiecare an, pe baza unei formule, a unui plan transparent, clar şi predictibil. „De ce să ne oprim doar la dublarea alocaţiilor, când pot să fie triplate”, a spus ieri şeful Guvernului.

Premierul Florin Cîţu susţine că proiectul care prevede creşterea alocaţiilor a fost votat de Senat, dar este întârziat la Camera Deputaţilor. „La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creştere a alocaţiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toţi membrii coaliţiei. La Camera Deputaţilor nu ştiu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deşi toţi avem acelaşi motiv de predictibilitate, transparenţă şi reducere a deficitului bugetar în perioada următoare, de aceea dacă, şi în spaţiul public văd că există informaţii că proiectul de lege, chiar dacă aprobat, aţi văzut Colaţia a decis să meargă pe varianta de la Senat, primim semnale din partea opoziţiei că va fi atacat acest proiect de lege la CCR. În aceste condiţii mă văd nevoit să aprob ordonanţă de urgenţă în şedinţa de guvern pentru a mă asigura că menţinem stabilitatea financiară a României”, a spus Florin Cîţu.

Acesta a anunţat că Guvernul va crea o forumulă de calcul a alocaţiilor, astfel încât acestea să crească în fiecare an. „Nu este vorba despre dublare, ci de a creşte predictibil alocaţiile în fiecare an, nu doar până în acest moment. Noi vom crea o formulă transparentă cu care vom creşte alocaţiile în fiecare an. Aşa vom face şi cu pensiile, aşa vom avea o formulă transparentă şi pentru salariul minim, asta înseamnă că vom merge cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când se dublează, când se triplează”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă promisiunea privind creşterea alocaţiei la 300 de lei la sfârşitul anului 2022 mai poate fi pusă în practică, premierul a precizat: „O să fie şi mai mult, haideţi să vedem formula şi de ce să ne oprim la 300 de lei, alocaţiile vor creşte în fiecare an în perioada următoare şi se vor duce în sus, de ce să ne oprim doar la dublarea alocaţiilor, când pot să fie triplate. Dacă avem un plan clar, transparent, predictibil, putem să creştem alocaţiile în fiecare an. Dacă nu, şi facem creşteri ad-hoc, cum erau în trecut, atunci creăm probleme de sustenabilitate fiscală”, a declarat Florin Cîţu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: