Comunitatea poloneză din Bucovina a fost vizitată de o delegaţie din Vatican

> Delegaţia l-a avut în frunte pe Monseniorul Ionuţ Paul Strejac, originar din comuna Moara

În perioada 4-6 iunie, comunitatea poloneză din Bucovina a fost vizitată de o delegaţie din Vatican, din care au făcut parte Monseniorul Ionuţ Paul Strejac, originar din Moara, dar şi alţi cinci reprezentaţi din Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, Secţia pentru Relaţiile cu Statele.

„Vizita a început vineri, 4 iunie, la Soloneţu Nou, unde aceştia au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, prim-vicepreşedintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, de pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunităţii, precum şi copii din ansamblul “Solonczanka”, care au pregătit un scurt program artistic.

Sâmbătă, la ora 9, prelaţii au celebrat o Sfântă Liturghie la Pleşa, unde au fost întâmpinaţi de pr. Andrei Staszkovian, parohul comunităţii. După-amiază, cu toţii s-au deplasat la Casa Polonă din comunitate, unde s-au întâlnit cu Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

Duminică, 6 iunie, au făcut o scurtă vizită la biserica din Suceava, unde l-au salutat pe pr. Ciprian Antălucă, paroh al comunităţii şi decan de Bucovina, iar apoi s-au deplasat la biserica romano-catolică din Moara pentru Sfânta Liturghie solemnă la ora 10. Înainte de Sfânta Liturghie, oaspeţii au fost întâmpinaţi de întreaga comunitate, iar doi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale poloneze i-au primit cu pâine şi sare. În numele comunităţii, părintele paroh Ionuţ Pal le-a adresat un cuvânt de „bun-venit”. Au urmat apoi Sfânta Liturghie şi procesiunea cu Preasfântul Sacrament. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de monseniorul Ionuţ Paul Strejac.

La această Sfântă Liturghie au participat şi diferite oficialităţi, precum ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk împreună cu soţia, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, prim-vicepreşedintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher şi primarul comunei Moara Eduard Dziminschi cu soţia” arată comunicatul Uniunii Polonezilor din România.

Reamintim că suceveanul Ionuţ Paul Strejac a fost decorat la Vatican cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler, conferit de preşedintele României, Klaus Iohannis. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: