De Ziua Culturii Fălticenene

Slujbă de pomenire a personalităţilor, spectacole de teatru şi concurs de recitare

Asociaţia Fălticeni Cultural organizează marţi, 15 iunie a.c., Ziua Culturii Fălticenene. Ca în fiecare an, manifestările încep cu o slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene oficiată de un sobor de preoţi, la ora 10, în Catedrala „Învierea Domnului”. Va urma o ceremonie de depunere de coroane, de jerbe şi buchete de flori la monumentele şi mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, şi la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

De la ora 12, cei mici sunt invitaţi, împreună cu părinţii şi bunicii, la sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, pentru a viziona spectacolul „Peter Pan”, „o adaptare originală, interactivă şi veselă a minunatei poveşti a lui J. M. Barrey”, pusă în scenă de actorii Ateneului Naţional din Iaşi.

De la ora 15, la sala Draga Olteanu Matei este anunţat concursul de recitare „Poetul lunii”, înscrierea concurenţilor urmând a avea loc cu 30 de minute înainte de începerea manifestării. Participanţii trebuie să aleagă pentru concurs doar versuri din lirica românească.

De la ora 19, iubitorii de teatru sunt invitaţi la sala de spectacole a Centrului Cultural „Gr. V. Birlic” pentru a viziona spectacol „Take, Ianke şi Cadîr” al Ateneului Naţional din Iaşi. Proiectul cultural al Asociaţiei „Fălticeni Cultural” nu ar fi fost posibil de realizat dacă nu ar fi existat deschidere şi sprijin din partea unor oameni de afaceri locali şi al Primăriei Fălticeni, care asigură gratuit spaţiul pentru cele două spectacole de teatru.

Pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul evenimentului, ne-a spus: „Pe 15 iunie, începând din anul 2011, când am pornit prima ediţie a Festivalului Birlic, am organizat şi o primă pomenire a personalităţilor fălticenene. De atunci, această zi importantă pentru noi, românii, ziua în care a încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene, pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură”.

Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în Fălticeni, preoţii au pomenit peste 60 de nume, printre ele numărându-se cele ale scriitorilor Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, al sculptorului Ion Irimescu, pictorului Aurel Băeşu, academicienilor Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorilor Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, al oamenilor de ştiinţă Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea – prima femeie gazetar din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: