Solicitare a deputatului PNL Ioan Balan, în Parlament:

Transportul local gratuit pentru elevi să fie generalizat în toată ţara

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat recent în Parlament, printr-o declaraţie politică, acces egal pentru toţi elevii la educaţie şi transport local gratuit generalizat în toată ţara.

„Odată cu preluarea guvernării de către Partidul Naţional Liberal, România continuă să se dezvolte puternic, lucru reflectat atât în creşterea economică de la finalul anului trecut, cât şi în cea din primul trimestru al acestui an, de 2,8% din PIB. Aşadar, măsurile economice liberale au dat şi dau roadele aşteptate, lucru care a luat prin surprindere atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Comisia Europeană, aceste două instituţii revizuind pozitiv aşteptările pentru creşterea economică din acest an, până la 6% din PIB. Veştile pozitive din economie ne dau siguranţa că atât la nivel central, cât şi la nivelul bugetelor locale, resursele financiare vor fi mai multe, iar Guvernul şi administraţiile locale vor putea să finanţeze servicii publice mai multe şi de mai bună calitate” a spus Ioan Balan.

El a reamintit că ţara se confruntă în continuare cu o problemă deosebit de delicată în ceea ce priveşte accesul copiilor la sistemul de învăţământ.

Abandonul şcolar – mai accentuat în zonele subdezvoltate ale ţării

„Abandonul şcolar încă foarte mare, în special în regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării, este determinat de condiţiile economice nefavorabile ale părinţilor, care nu pot asigura din veniturile familiei toate cele necesare pentru copiii lor – hăinuţe, rechizite, transport, hrană. Mai mult decât atât, dacă familia are nu unul sau doi, ci mai mulţi copii, problemele sunt şi mai apăsătoare şi mai greu de rezolvat. Spuneam la începutul acestui an că problemele din educaţie nu pot fi rezolvate în mod individual nici de Guvern, nici de părinţi sau de şcoli şi nici de autorităţile locale. Numai prin concursul tuturor putem să atingem obiectivul pe care ni-l dorim, şi anume ca toţi copiii să meargă la şcoală şi toţi copiii să aibă şansa la un loc de muncă de bună calitate, bine plătit” a explicat parlamentarul liberal sucevean.

El a spus că a aflat cu deosebită satisfacţie că autorităţile administraţiei publice din municipiul Suceava au spart gheaţa şi, pe lângă investiţiile constante pe care le-au susţinut din bugetul local pentru modernizarea şcolilor, vor introduce gratuitate pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar pentru transportul local.

„Îi felicit pe primarul Ion Lungu şi pe viceprimarul Lucian Harşovschi, care au înţeles că viitorul nostru depinde direct de modul în care îi sprijinim pe copii să meargă la şcoală” a spus deputatul.

El a arătat că şi-ar dori ca Guvernul să vină în întâmpinarea acestei iniţiative şi, acolo unde primăriile nu au resurse financiare suficiente ca să asigure transportul gratuit al elevilor la şcoală, sumele care lipsesc din bugetele locale să fie acoperite măcar parţial prin transferuri de la bugetul de stat.

„Ar fi un nou pas serios în atingerea obiectivului nostru de a ajuta copiii să meargă la şcoală, după ce, anul trecut, am avut printre cele mai puternice investiţii în infrastructura şcolară din ultimele decenii, am luat măsuri privind cuantumul minim al burselor şi am crescut alocaţiile de stat, deşi bugetul a trecut prin momente deosebit de dificile. De asemenea, paşii următori în susţinerea sistemului de învăţământ trebuie să urmărească reforme deja demarate de PNL anul trecut, cuprinzând pachetele integrate de asistenţă pentru copiii din familii cu venituri reduse, continuarea investiţiilor în reţeaua şcolară şi găsirea soluţiilor financiare, astfel încât, atunci când bugetul o va permite, salarizarea personalului didactic să ajungă la nivelul importanţei pe care munca dascălilor o are în societatea noastră. Am convingerea că suntem pe drumul cel bun, iar actualul Guvern şi administraţiile locale liberale vor face pentru educaţia din România, în numai 4 ani, ceea ce nu s-a făcut vreme de 30 de ani” a conchis Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: