O crimă oribilă şi nişte jurnalişti inconştienţi

Atunci când mass-media, adică televiziunile, radioul şi presa, fie printată, fie online, rămân fără subiecte „tari“, fără ştiri „incendiare“, născocesc informaţii despre catastrofe posibile şi imposibile, transmit fake news-uri şi reportaje de doi bani prin care fac din ţânţar armăsar, de nu, înşiră un inventar al crimelor, al accidentelor de circulaţie şi nu numai, încât, pentru a-ţi apăra integritatea mintală, eşti nevoit să schimbi canalul, să dai la o parte jurnalul, ori să te uiţi la un film, să asculţi muzică sau să baţi trotuarul…

Din nefericire, se iveşte din când în când câte un eveniment tragic precum crima de la Arad, care îi salvează din plictiseală pe editorialişti şi pe teleaşti: vor toca şi vor învârti fără jenă pe toate feţele nenorocirea bieţilor oameni, vor chestiona experţi şi atotpricepuţi, îşi vor da cu părerea politicieni, personaje cunoscute care n-au nicio treabă cu evenimentul, vor fi aduşi în prim-plan inşi flenduroşi, de preferat ştirbi şi alcoolici, vor lua interviuri pe stradă, dar vor transmite numai ce le pică lor bine pentru a realiza o dramoletă lacrimogenă. Definiţia clasică a manipulării.

Ce fac jurnaliştii inconştienţi pentru care ratingul şi notorietatea sunt scop în sine şi se obţin cu uşurinţă promovând scandalul, inclusiv cel politic? Ne prezintă fapte de corupţie, furturi, infracţiuni din care învăţăm fără să vrem cum se poate fura în România şi cum se poate devaliza bugetul public fără ca justiţiarii să-i prindă pe hoţi, cum se poate fenta legea circulaţiei fără ca făptaşii infracţiunilor şi ai contravenţiilor să sufere rigorile legii, cum se ascund urmele, cum se păcăleşte contorul, cum dispar banii de pe carduri…

Prin urmare, din emisiunile şi reportajele despre asasinatul de la Arad, unele live de la faţa locului, am aflat cu precizie cum se construieşte o bombă ucigaşă pentru a căsăpi duşmanul, adversarul, de unde fac rost de materialele necesare, inclusiv de mărcile de explozibil, unde se amplasează, de unde putem cumpăra bomba întreagă şi chiar cât costă, 3000 de euro, cu capsă. Motiv pentru care n-am înţeles de ce Poliţia, criminaliştii statului român n-au fructificat informaţiile lăbărţate pe toate canalele şi de ce nu au intervenit din vreme pentru a salva o viaţă de om.

Cine vrea să se convingă n-are decât să-i urmărească la TV pe justiţiarii, experţii, avocaţii „renumiţi“ născuţi peste noapte, pe profilerii ieşiţi din întuneric cu această ocazie: un fost miliţian-poliţist cândva cu trese de tablă devenit când mare jurist, când politolog, acum mare criminalist, că se cutremură în mormânt cu adevărat celebrul Ceacanica, o voyeristă-ghicitoare cu 7-8 clase, mare meşteră la dat din gură, câteva figuri de avocaţi care amestecă articole de lege şi multe figuri politice aflate în criză de imagine. Din pricina discursului lor „exploziv“, vocile raţionale ale investigatorilor, ale criminaliştilor profesionişti nici nu se mai aud.

Din păcate, iureşul investigatorilor improvizaţi de la TV şi de pe Net nu a putut fi stopat nici de autorităţi, nici de absolut inutilul CNA. Din contra, pentru a ieşi în faţă ca mari decidenţi ce se află, bolmojesc şi ei datele anchetei, alături de unii justiţiari pe care îi ia gura pe dinainte. E clar că perioada acestor 3 decenii de aproximativă linişte apropo de fenomenele terorismului şi ale criminalităţii mondiale nu a fost deloc propice pregătirii unui modus operandi profesionist, că pafariştii şi ageamii ne ies în faţă ca profesionişti şi sperie lumea.

Nu e singurul domeniu în care amatorismul produce ravagii. Ca şi la fotbal, liote întregi de comentatori analizează cu aplomb cele mai sensibile capitole din Codul penal şi legislaţie, inducând lumea în eroare ori provocându-i pe cetăţeni să iasă la proteste. Acum, de exemplu, câteva televiziuni („de informaţii“) susţin că PNRR cu cele 30 mld. euro va aduce sărăcirea populaţiei(!), scăderea pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, creşterea impozitelor şi a taxelor, a inflaţiei, deşi „analiştii“ lor n-aveau de unde citi cele câteva mii de pagini.

Însă „înaltele“ lor competenţe ies la iveală cu mare uşurinţă: nici măcar limba română nu o stăpânesc!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: