Domnişoarelor autorităţi ale statului,

De ani şi ani mă tot întreb cum e posibil să dispară fără urmă bani din bugetul statului român şi autorităţile să nu fie în stare să le ia urma nici a uriaşelor sume făcute dispărute, nici a devalizatorilor. E clar că între cei ce cunosc bine mecanismul delapidării şi organele de anchetă lanţul colaborărilor este rupt, fiindcă nu-mi pot pur şi simplu imagina că nu au serviciile secrete şi financiare informaţii despre imensele jafuri. Şi apoi, niciun transfer bancar spre băncile elveţiene, englezeşti ori acelea din paradisuri fiscale nu se poate face decât în baza unor ordine de plată şi a unor acte înregistrate şi la gestionarii bugetului public, şi la bănci, şi la făptuitori.

Nu mă refer la banii câştigaţi prin muncă cinstită aflaţi în conturi personale ori privat-particulare de care proprietarii pot dispune după bunul plac, deoarece în acest caz autorităţile îşi fac meseria cu vârf şi îndesat, suspectând de evaziune orice tranzacţie sau transfer. Or pentru paza bunurilor comune, inclusiv bugetul statului, sunt plătiţi foarte gras câteva mii bune de înalţi dregători şi grade superioare.

Însă mă tem că funcţia politică bate gradul: presa descrie cu lux de amănunte mişcarea banilor în cazurile privitoare la aranjamentul cu autorităţile SUA pentru vizita de lansare a candidaturii la prezidenţiale a lui Liviu Dragnea şi ridicola întâlnire cu Donald Trump şi mă întreb pe unde au ieşit din ţară valizele cu valută ale lui Dragnea pentru lobbyştii americani? Să fi fost teleportaţi de Mama Omida? Cum a fost posibil să treacă prin vamă respectivele valize din moment ce conţinutul lor este scanat la aparate speciale care sesizează exact sumele de bani după firul metalic din bancnote? Până când vom fi luaţi de proşti?

Aici e vorba de complicităţi şi acte gravisime de corupţie, pe de o parte la vamă, iar pe de altă parte la manipulatori, consultanţi, tovarăşi de partid… care l-au îndemnat/lăsat să greşească pe liderul lor măreţ ştiind bine că va înfunda puşcăria. Halal „tovarăşi şi prieteni”! Nu ştiu cine a venit cu tâmpenia organizării unui astfel de eveniment penibil pentru promovarea unui actor politic, eveniment întors împotrivă-i ca un bumerang, dar colegii implicaţi în adunarea banilor de mită şi peşcheşuri la care s-au pretat organizatorii americani ar trebui toţi(?) cunoscuţi şi cuprinşi în respectivele dosare penale.

A se mai observa că, dacă ancheta n-ar fi început în SUA cu mitangiii, corupţii lor, nu ştiu de ce, dar sunt aproape sigur că la noi organele judiciar-justiţiare ar fi tăcut mâlc aşa cum au făcut-o şi în cazul dosarului Microsoft până a explodat bomba în Austria. Acum că traseul banilor a fost făcut cunoscut, oricine îşi poate da seama şi cine sunt justiţiarii, finanţiştii, funcţionarii care au închis ochii.

Cele de mai sus demonstrează fără dubiu că autorităţile româneşti se comportă cu hoţii ca nişte domnişoare de pension fricoase, ceea ce nu se întâmplă la americani, nici la austrieci unde legile corupţiei sunt aplicate încă de la apariţia democraţiei. A nu se înţelege că hoţie şi corupţie nu există la ei, numai că acolo e excepţia, nu regula.

Interesant este să motivăm „domnişoria” autorităţilor, fiindcă legi, cu bune cu rele, avem: s-a întâmplat de foarte multe ori în ultimele trei decenii ca, aplicând legea, justiţiarii corecţi s-o încurce şi să fie concediaţi din pricină că s-au atins de marii corupţi şi piloşi, iar în locul lor să fie numiţi inşi loiali, şantajabili, eventual cu carnet de partid, că doar aşa a fost gâtuită lupta anticorupţie.

Şi apoi, mai toate legile antifurt acţionează cu anumite termene de prescripţie şi oricine poate confirma că destui mari hoţomani au scăpat tergiversând trimiterea dosarelor în instanţă, aşa că ei au rămas şi cu banii şi cu bunurile furate, iar poporenii au rămas cu paguba, cum s-a întâmplat mai totdeauna în istoria noastră. Ba, pe deasupra, au nemăsuratul tupeu să vină la televizor şi să ne ţină lecţii de demnitate şi cinste ori să ne ceară din nou votul. Dar nu e cazul să ne mirăm, fiindcă la televizor apar şi foştii condamnaţi să ne înveţe cinstea şi corectitudinea! Chiar şi Academia le publică „operele”!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: