În contextul actualelor provocări de securitate

Sistemul antirachetă de la Deveselu este deosebit de important în protejarea populaţiilor statelor NATO

 Senatorul USR-PLUS de Suceava George Mîndruţă, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a participat, miercuri, la Conferinţa “România şi sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice – O contribuţie strategică transatlantică pentru securitatea euro-atlantică”.

El a spus că această conferinţă a marcat două evenimente importante, respectiv semnarea, în toamna anului 2011, a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi împlinirea a 5 ani de la operaţionalizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România (AAMDS).

„Sistemul de apărare este instalat la Baza Militară 99 Deveselu, fiind funcţional din anul 2016, ca parte a Sistemului NATO de apărare împotriva ameninţării atacurilor cu rachete balistice. Proiectul Aegis Ashore este unul pur defensiv, în concordanţă cu prevederile din Carta ONU, fiind, de asemenea, o reprezentare perfectă a angajamentului continuu al aliaţilor NATO de a asigura apărarea colectivă în mediul de securitate internaţional actual” a menţionat Mîndruţă.

El a arătat că fiind confirmat ca un adevărat succes şi un exemplu de cooperare al aliaţilor din România, sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD) este şi o dovadă a viziunii comune privind asigurarea apărării pe care România şi Statele Unite ale Americii o împărtăşesc.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, s-a subliniat importanţa cooperării şi a parteneriatului strategic în scopul asigurării securităţii teritoriilor nord-atlantice împotriva ameninţărilor reprezentate de atacurile cu rachete balistice.

„În contextul amplificării provocărilor legate de securitate, respectiv o Federaţie Rusă tot mai agresivă, un terorism brutal, proliferarea nucleară şi a tehnologiilor distructive, sistemul antirachetă de la Baza Militară din Deveselu, bazat pe apărare şi descurajare, este deosebit de important în protejarea populaţiilor celor 30 de state membre NATO” a mai spus senatorul USR-PLUS.

El a mai adăugat că sistemul antirachetă de la Deveselu, menţinerea constantă a relaţiilor transatlantice şi respectarea angajamentului României faţă de obiectivele comune ale NATO reprezintă dovada faptului că domeniul apărării nu are culoare politică.

La dezbateri au participat, între alţii, preşedintele Senatului, Anca Dragu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: