Voievodeasa

Incendiu cu pagube de aproximativ 700.000 de lei

> Au ars trei case de locuit, fiind afectate cinci gospodării > Şapte persoane au suferit atacuri de panică > Focul ar fi izbucnit de la o ţigară nestinsă, aflată într-o toaletă din lemn, lipită de o şură

Cinci gospodării din satul Voievodeasa au fost afectate, miercuri după-amiază, în urma unui puternic incendiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, pompierii militari de la subunităţile din Rădăuţi, Siret şi Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă Suceviţa, Voitinel, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos şi Volovăţ, au intervenit cu 10 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit în satul Voievodeasa, comuna Suceviţa.

Incendiul a izbucnit la un grup sanitar din lemn, lipit de şura unei gospodării, cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, a precizat sursa citată.

Vântul puternic, cantitatea mare de material lemnos, dar şi distanţa foarte mică dintre proprietăţi (având unele acoperişuri aproape lipite între ele) au fost condiţii de favorizare a dezvoltării şi propagării flăcărilor, astfel fiind afectate construcţiile a cinci proprietari.

În gospodăria din care a izbucnit incendiul au ars şura, adăpostul de animale, o magazie din lemn, acoperişul bucătăriei de vară şi bunuri materiale, pe o suprafaţă totală de aproximativ 150 mp, iar pompierii au salvat restul bucătăriei de vară şi casa de locuit. La al doilea proprietar au ars casa de locuit şi o anexă, cu bunurile aferente, pe aproximativ 150 mp. La a treia gospodărie au ars casa şi anexele gospodăreşti, cu bunurile aferente, pe aproximativ 230 mp.

O a patra proprietate, care nu era locuită, a fost de asemenea afectată de foc, arzând casa de locuit şi o anexă, cu bunurile din interior, pe aproximativ 150 mp. Ultimului proprietar afectat i s-au degradat izolaţia din polistiren a casei, pe 20 mp, şi circa 6 metri de gard din lemn.

Pompierii au salvat aici casa de locuit, o şură şi o bucătărie de vară. De asemenea, au fost salvate celelalte gospodării învecinate, cu bunurile aferente.

Pe timpul intervenţiei, pompierii paramedici SMURD, sprijiniţi de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, au acordat primul ajutor medical pentru şapte persoane, care au suferit atacuri de panică. Acestea şi-au revenit şi nu a fost necesar transportul lor la spital.

Misiunea pompierilor la faţa locului s-a încheiat în jurul orei 19.

Focul ar fi izbucnit de la o ţigară nestinsă

Incendiul a produs pagube estimate la circa 700.000 de lei.

În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate de pompieri şi poliţişti s-a stabilit că incendiul a izbucnit în zona unui WC amplasat în spatele unui grajd, având drept cauză fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Din cauza vântului puternic incendiul s-a extins şi au fost afectate patru locuinţe învecinate.

Astfel, la un imobil a fost distrusă izolaţia exterioară a locuinţei pe o suprafaţă de 20 mp şi gardul despărţitor pe o distanţă de 6 metri, prejudiciul fiind de circa 1.000 de lei. În gospodăria de unde a izbucnit incendiul au fost distruse magazia de lemne şi adăpostul de animale, care au ars în totalitate, iar izolaţia exterioară a locuinţei a fost distrusă pe o suprafaţă de 40 mp, valoarea prejudiciului fiind estimată la 100.000 de lei.

În gospodăria învecinată au ars locuinţa, bucătăria de vară, magazia de lemne şi foişorul, valoarea prejudiciului de 250.000 de lei.

În altă gospodărie au ars locuinţa, bucătăria de vară, o terasă acoperită, magazia de lemne şi adăpostul de animale, valoarea prejudiciului fiind de 300.000 de lei, iar într-o gospodărie nelocuită au ars în întregime casa bătrânească şi o magazie, valoarea prejudiciului fiind de 40.000 de lei.

 În acest caz s-a deschis dosar penal pentru „distrugere din culpă”.

Arhiepiscopia a lansat o acţiune de strângere de fonduri, în ajutorul familiilor afectate

Sectorul Social Filantropic al Centrului Eparhial Suceava, împreună cu parohiile din Protopopiatul Rădăuţi, a anunţat că organizează o strângere de fonduri pentru a ajuta familiile afectate.

Acţiunea de colectare de fonduri are binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Prin această strângere de fonduri se doreşte susţinerea familiilor afectate de incendiu prin achiziţionarea necesarului de cărămidă, precum şi a altor materiale, în funcţie de necesităţi şi posibilităţi.

Toate persoanele care doresc să se alăture acestei iniţiative cu caracter social şi să contribuie la ajutorarea familiilor din Parohia Voievodeasa afectate de incendiu o pot face donând în conturile speciale pentru acţiuni caritabile ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor:

RON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110 cu menţiunea: Donaţie pentru casele mistuite de foc

Pentru mai multe detalii, 0756 277 365 – Diac. Andrei Mocanu, coordonatorul voluntarilor Sectorului Social Filantropic al Centrului Eparhial Suceava. (N.B.; Foto: ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI