Klaus Iohannis:

Din 15 mai, masca de protecţie nu mai este obligatorie în exterior, cu câteva excepţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând din 15 mai se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în exterior, cu câteva excepţii, respectiv pieţele, târgurile şi staţiile de transport public în comun. „Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii – pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. (…) În aer liber se renunţă la mască”, a spus şeful statului, joi, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el a precizat că tot din 15 mai se elimină restricţiile de circulaţie noaptea şi asupra programului agenţilor comerciali. „Activităţile sportive – posibile cu 25% din locuri ocupate. În interior vom avea de asemenea relaxări care încep majoritatea din 1 iunie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Nunţi şi botezuri fără restricţii, dacă toţi participanţii sunt vaccinaţi

Nunţile, botezurile şi mesele festive organizate în aer liber nu vor mai fi restricţionate de la 1 iunie, dacă organizatorul garantează că toţi cei prezenţi sunt vaccinaţi, anunţă preşedintele Klaus Iohannis.

„În interior vom avea câteva relaxări, care încep majoritatea din 1 iunie, când va creşte capacitatea de cazare, de servire în restaurante şi aşa mai departe. Sunt multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Naţional şi vor fi toate aduse la cunoştinţa publicului. Câteva detalii: avem nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie, maximum 70 persoane. Nunţi, botezuri, mese festive, în interior, maximum 50 persoane de la 1 iunie”, transmite Klaus Iohannis.

El precizează că numărul paricipanţilor va creşte etapizat, de la 1 iulie şi de la 1 august. „De la 1 iulie numărul creşte, de la 1 august numărul creşte. Dar, iar aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Deci, mai concret, dacă pe 15 iulie cineva doreşte să organizeze o nuntă într-un spaţiu închis în interior şi garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi nu se mai aplică restricţionarea la un număr de 70 de persoane”, adaugă şeful statului.

Preşedintele spune că situaţia va fi similară în cazul evenimentelor sportive. „Similar la sălile de sport numărul de participanţi este restricţionat, dar dacă organizatorul, managerul sălii garantează că toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanţi poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze, să ne reluăm viaţa normală şi încurajează vaccinarea”, conchide Iohannis.

Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală

Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală, spune preşedintele Klaus Iohannis, care menţionează că este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităţilor să intre în scenariul verde. „Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităţilor să intre în scenariul verde şi în acest fel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în şcoli”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că sunt păstrate normele care ţin de rata de incidenţă, cu cele trei scenarii. „Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi este foarte de dorit ca anul şcolar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinaţi”, conchide şeful statului.

Vom avea o relaxare pas cu pas

Relaxarea va fi „pas cu pas”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. El a mai spus că în ultimele săptămâni campania de vaccinare „a prins viteză” şi avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane vaccinate, însă este nevoie de mai mult pentru a ieşi din pandemie.

„Am stabilit nişte ţinte de vaccinare (…). Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane, de la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. (…) Ne pregătim de relaxare, o să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricţii în august, vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activităţi, dar care nu ne expun pericolului revenirii. Aşadar vom avea o relaxare pas cu pas”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a avut o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, cu şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: