Un proiect al Asociaţiei UN CONCEPT LUNA

 „Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec”

Asociaţia Un Concept Luna vă invită la o expoziţie inedită în foaierul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, pe toată perioada festivalului de teatru (15-23 mai).

Proiectul expoziţional „Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec” facilitează întâlnirea publicului cu doi artişti contemporani, Luana Popa şi Dumitru Dinel Teodorescu, care propun o altă modalitate de abordare a textului dramatic, o altă perspectivă asupra artei vizuale. Expoziţia invită privitorul la o (re)descoperire a textelor dramaturgului Matei Vişniec.

Ideea ce stă la baza proiectului propus constă într-o abordare inovativă de descoperire a artei vizuale, a textului dramatic.

Proiectul îşi propune o investigare artistică a condiţiei scenei culturale în condiţii de criză. Pornind de la textele dramaturgului Matei Vişniec şi continuând cu cercetarea unor teme personale, personajele miniaturale şi-au dezvoltat o poveste proprie, care însumează trăiri, emoţii, mesaje mai mult sau mai puţin codate.

„Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec” vorbeşte despre fragilitate atât prin reprezentaţiile miniaturale, cât şi prin modul de expunere (cuburi de sticlă). Fragilitatea omului, de la cea fizică la ce mentală, fragilitatea unei societăţi, a unui sistem, a unui concept.

Proiectul reuneşte două zone artistice – fotografia şi arta instalaţiei. Prin elementele ce compun instalaţia se conturează o nouă metodă de descoperire, de cercetare. Dacă, tradiţional, întâlnirea cu textul dramatic se face prin lectură sau în contact cu scena, proiectul propus invită publicul să-l descopere într-o manieră neconvenţională.

Proiectul expoziţional este construit pe mai multe niveluri de investigaţie artistică. Unul este cercetarea, descoperirea şi decodificarea misterelor şi simbolurilor din universul teatral al dramaturgului Matei Vişniec prin transferarea acestora într-o micro instalaţie, animată de cuvântul scris şi imaginaţia spectatorului. Proiectul propune un alt tip de lectură.

Fotografiile completează imersiunea vizuală făcând legătura cu o realitate cunoscută, accesibilă, dar cu o încărcătură simbolică care subliniază contextul fiecărei scene în parte.

Un alt nivel de explorare a potenţialului artistic este cel al introspecţiei şi cercetării sinelui (creatorului şi privitorului deopotrivă) care să ducă la identificarea şi realizarea de noi creaţii artistice prin prisma universului dramaturgului Matei Vişniec. Dramaturgul creează o lume nouă, această lume nouă devine independentă, continuă să crească cu fiecare interacţiune, având astfel o enormă capacitate de a dezvolta noi tipuri de artă.

Elementele expoziţiei îşi spun propria poveste, creează o nouă poveste la rândul lor prin simpla interacţiune dintre ele şi dintre ele şi privitor şi invită la o descoperire individuală a textelor ce au stat a baza demersului artistic.

Unicitatea proiectului vine şi din abordarea inovatoare a textului dramatic, dându-i o nouă destinaţie, extrăgând esenţa şi personajele, transformându-le într-un alt tip de creaţie artistică.

Proiectul urmăreşte să întrupeze cuvântul şi să îl prezinte astfel, creează un alt mod de a povesti cuvântul, într-o formă ce nu are nevoie de altă punte interculturală sau traducere decât ochiul şi mintea deschise.

De ce Matei Vişniec?

Matei Vişniec este jurnalist, dramaturg, romancier, poet. Matei Vişniec vorbeşte din perspectiva sa duală de scriitor şi jurnalist, a jurnalistului profesionist care are ocazia să analizeze şi să scrie despre lucruri mai puţin ştiute, orori ale războaielor şi, intrinsec, ale societăţii, care mai devreme sau mai târziu te împing spre depresie, dar care este întâmpinată şi mediată de scriitor care, prin natura sa, este mai optimist decât jurnalistul şi care reuşeşte să găsească soluţii şi scăpare prin literatură.

Jurnalistul Matei Vişniec este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru dramaturgul Matei Vişniec. Dramaturgul Matei Vişniec are o capacitate extraordinară de a prelua analiza jurnalistului şi a o transforma într-o operă de artă.

Textele lui Matei Vişniec prezintă, cu o tulburătoare emoţie, situaţii reale, probleme dureroase ale timpurilor în care trăim şi oferă cititorului/spectatorului posibilitatea să le vadă, să le trăiască şi să le înţeleagă ca pe o experienţă personală, prin filtrul raţiunii şi al empatiei.

Este un om al cuvântului. Este un om care prin cuvânt semnalează, relatează, creează, înfrumuseţează. Cuvântul îi e instrument, deschizător de drumuri şi făuritor de lumi.

Pentru mine, cuvântul este elementul fondator al fiinţei umane. (Matei Vişniec)

Asociaţia

Un Concept Luna

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: