Experţi independenţi:

Pandemia putea fi evitată

> Sunt necesare reforme ale sistemelor de alertă şi prevenire

Pandemia de COVID-19, care a dus la decesul a peste 3,3 milioane de persoane, la zeci de milioane de infectări cu noul coronavirus şi a afectat economia mondială, „putea fi evitată”, susţine o echipă de experţi independenţi mandataţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP şi Reuters.

Într-un raport publicat ieri, aceştia denunţă un „veritabil Cernobîl al secolului al XXI-lea” şi solicită urgent reforme ample ale sistemelor de alertă şi prevenire. OMS ar fi trebuit să declare epidemia cu noul coronavirus declanşată în China o urgenţă internaţională mai devreme de 30 ianuarie 2020, întrucât luna care a urmat a fost „pierdută”, iar ţările nu au reuşit să ia măsuri ferme pentru a stopa transmiterea virusului, precizează raportul experţilor, potrivit Reuters. „Situaţia în care ne aflăm astăzi putea fi evitată”, a declarat unul dintre copreşedinţii acestui panel, Ellen Johnson Sirleaf, fostă preşedintă a Liberiei.

Deşi conţine critici aspre, raportul nu pune responsabilitatea asupra unui singur vinovat, spre deosebire de fostul preşedinte american, Donald Trump, potrivit căruia China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care a catalogat-o drept marioneta Beijingului, erau singurii responsabili de dezastrul sanitar şi economic în care se află lumea. Dimpotrivă, „situaţia a fost cauzată în urma unei multitudini de eşecuri, lacune şi întârzieri de planificare şi răspuns” în faţa pandemiei, a subliniat Sirleaf, în cadrul unei conferinţe de presă. „Este clar că asocierea unor alegeri greşite din punct de vedere strategic, a unei lipse de voinţă în abordarea inegalităţilor şi a unui sistem lipsit de coordonare au creat un cocktail toxic care a permis pandemiei să se transforme într-o criză umană catastrofală”, se mai spune în raport.

Constituit de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urma aplicării unei rezoluţii adoptate în mai 2020 de statele membre ale organizaţiei, panelul independent, alcătuit din 13 experţi, a petrecut ultimele opt luni analizând modalitatea de propagare a pandemiei şi măsurile luate de agenţia sanitară şi de state pentru a răspunde crizei sanitare.

Încă de la începutul crizei, OMS a fost criticată pentru modalitatea în care a răspuns la pandemie, întârziind în special recomandarea purtării măştilor. A fost acuzată de Statele Unite că ar fi fost extrem de indulgentă cu China, ţara unde a apărut prima dată noul coronavirus, şi că a declarat cu întârziere starea de urgenţă sanitară. La rândul său, China a fost acuzată că ar fi încercat să camufleze epidemia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: