Mihai Dimian: 

Facultatea de Medicină poate fi construită în spatele stadionului

> Acest lucru ar fi posibil dacă se va muta staţia de tratare a seminţelor, sau la Staţiunea de Cercetări Agricole, dacă se acceptă ca USV să o revitalizeze

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof.univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, recent, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că speră ca administraţia locală suceveană şi parlamentarii suceveni să înţeleagă necesitatea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice pe care USV o dezvoltă şi nevoia unor spaţii pentru aceasta.

El a spus că de opt ani USV face demersuri pentru acest program şi că are până acum cinci propuneri pentru Facultatea de Medicină.

Una dintre soluţiile care nu au fost acceptate a fost de a construi Facultatea de Medicină pe un teren al USV, în spatele Stadionului Areni, dar DSP Suceava a informat că acolo este o zonă de toxicitate din cauza unei instalaţii de tratare a seminţelor.

„Se doreşte o limitare a toxicităţii în zona centrală prin investiţia în mutarea acelei staţiuni de tratare a seminţelor? Foarte bine! Construim în spatele stadionului pe terenul pe care îl avem acolo şi unde am depus documentele necesare. Este o soluţie” a spus Dimian.

El a mai arătat şi că la 200 de metri de Parcul Areni şi de Primărie este zonă de toxicitate pe o rază de 100 de metri, iar acest lucru nu pare să fie normal.

„Necesită anumite investiţii. Pentru noi ca şi comunitate ar fi bine să rezolvăm această problemă care este acolo”, a explicat prorectorul USV.

În ceea ce priveşte Staţiunea de Cercetări Agricole, propunerea USV nu a fost de închidere, ci de revitalizare a activităţii.

„Să lucrăm împreună. Angajăm şi noi cercetători în domeniul respectiv şi să facem, într-adevăr, ce ar trebui să facă staţiunea respectivă” a spus Mihai Dimian.

El a menţionat că acolo există o clădire care acum este folosită în alte scopuri decât a fost creată şi care ar putea constitui un prim sediu pentru Facultatea de Medicină.

„Împreună cu parlamentarii ar putea fi dezbătut proiectul de lege privind transferul Staţiunii de Cercetări Agricole pentru ca să se poată dezvolta şi aceasta” a mai declarat prorectorul.

Mihai Dimian a arătat însă că toate aceste aspecte trebuie să fie clarificate în scurt timp, pentru că USV nu mai are spaţii suficiente pentru programul de medicină şi pentru programele de sănătate.

O soluţie peste 10 ani nu e suficientă

„O soluţie peste zece ani nu ajută foarte mult” a spus Dimian.

În ceea ce priveşte extensia propusă la Corpul E, prorectorul a explicat că acesta nu este un sediu complet al Facultăţii de Medicină, ci doar ceea ce se poate prezenta ca un prim pas pentru asigurarea spaţiilor necesare unui viitor program de medicină şi pentru programele de sănătate existente.

El a spus că prin această extensie se va realiza legătura cu Corpul E care, uşor-uşor, va constitui o bază pentru Facultatea de Medicină, urmând ca rectoratul să fie mutat, dar şi alte activităţi, astfel încât spaţiile disponibile să revină Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice.

„Ceea ce facem cu asistenţa medicală generală, cu medicina în viitor înseamnă o contribuţie la sănătatea populaţiei” a spus Dimian, care consideră însă că ar trebui găsită soluţia pentru mutarea instalaţiei de tratare a seminţelor, astfel încât sediul Facultăţii de Medicină să fie construit în spatele stadionului.

El spune că autoritatea locală trebuie să găsească o soluţie pentru mutarea acestei instalaţii, locul să fie curăţat, mai ales că reprezintă un pericol pentru cei din zonă.

Autorităţile ar trebui să susţină USV în realizarea Facultăţii de Medicină

„Noi lucrăm de opt ani. Sunt opt ani de muncă, sunt programe de dezvoltare, laboratoare, proiecte, profesori aduşi. Au venit oameni cu CV-uri impresionante pentru că au văzut acest efort” a explicat Mihai Dimian, care consideră că trebuie ca şi autorităţile să fie alături de USV în dezvoltarea acestei facultăţi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: