Adrian Botezatu:

E nevoie de o dezbatere în comunitate dacă vrem să susţinem dezvoltarea USV şi a parcurilor industriale sau dacă ne complacem în subdezvoltare

> USV este pivotul dezvoltării municipiului şi judeţului Suceava

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a declarat, marţi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că judeţul Suceava nu este atractiv pentru tineri pentru că situaţia economică a judeţului nu este foarte înfloritoare.

„Am observat că persoane în jurul vârstei de 50 de ani, cu un stagiu lung în afara ţării, preferă să se repatrieze în judeţul Suceava, dar pentru tineri judeţul Suceava nu este ofertant” a spus Botezatu.

El a explicat că pentru orice comunitate care îşi doreşte dezvoltarea se impune sprijinirea şi apariţia unor entităţi economice puternice, pentru că fără companii locale puternice nu există creştere economică şi dezvoltare socială.

Creşterea şi dezvoltarea socială nu se pot face fără dezvoltare bazată pe cunoaştere

„Creşterea şi dezvoltarea socială nu se pot face fără o dezvoltare bazată pe cunoaştere. Noi avem USV într-o dinamică bună, dar fără sprijinul acestei universităţi nu putem vorbi de dezvoltare socio-economică” a spus sociologul sucevean, care a menţionat că ştie foarte mulţi antreprenori locali la care baza angajaţilor sunt absolvenţi ai USV.

El a mai spus că este nevoie şi de creştere demografică, pentru că atunci când există 50% deficit din forţa de muncă, când pleacă absolvenţi de licee bune la universităţi de prestigiu din ţară şi străinătate şi marea lor majoritate nu se mai întorc, înseamnă că există un minus, şi a subliniat că în marile metropole creşterea demografică se bazează pe migraţie şi nu neapărat pe sporul demografic natural.

Ceea ce s-a făcut în 20 de ani nu a fost suficient

„Până în etapa actuală nu a existat o preocupare reală în zona dezvoltării socio-economice în ultimii 20 de ani. Problema care se pune este declanşarea unei dezbateri în comunitatea locală despre ceea ce ar trebui să se întâmple în următorii 20 de ani. Dacă ceea ce s-a făcut în ultimii 20 de ani a fost insuficient, să vedem care sunt cauzele, pentru a porni aceste motoare” a spus Botezatu.

El a menţionat că există şi varianta ca Suceava să se menţină în subdezvoltare.

„Trei sferturi din planetă trăieşte în subdezvoltare. Există şi această variantă, tehnic vorbind, în care dacă nu suntem preocupaţi, o putem lungi foarte mult pe acest subiect” a spus Botezatu.

El consideră că pivotul  dezvoltării municipiului şi judeţului Suceava este dezvoltarea USV.

„Nu identific un alt motor mai important decât acesta” a adăugat sociologul sucevean, care crede că dacă vor să dea un semn de bună-credinţă faţă de USV, primarul Ion Lungu şi preşedintele CJ Gheorghe Flutur ar trebui să vină cu propuneri de teren pentru dezvoltarea universităţii sucevene.

Adrian Botezatu a amintit că înainte de 1989 Suceava avea o zonă industrială mare, dar atipică, pentru că municipiul Suceava este atipic, fiind format din două zone distincte care au făcut parte din două ţări distincte.

„E vorba de Burdujeni, care era o entitate aparţinând Regatului României, şi oraşul Suceava, ce aparţinea Imperiului Habsburgic. Paradoxal, zona industrială s-a făcut în zona dintre cele două entităţi, deci, oarecum, într-o zonă centrală geografic, lucru nemaiîntâlnit în niciun alt oraş din ţară, din ceea ce ştiu eu. Ne-am trezit cu o zonă industrială în zona centrală, geografic, a noului municipiu Suceava, care a fost şi o oportunitate după 1990, când industriile tradiţionale au colapsat” a spus Botezatu, adăugând că în această zonă au apărut Iulius Mall, Shopping City, care au reconfigurat zona.

El crede că şi zona unde este Combinatul de Celuloză şi Hârtie ar putea să intre într-un proiect de regenerare urbană.

Adrian Botezatu a subliniat că nu a existat preocupare pentru crearea de noi zone industriale, cum au făcut alte oraşe, judeţe, unde s-au creat mai multe parcuri industriale şi unde acum este o criză a forţei de muncă, resursa locală fiind deja angajată, şi sunt ofertaţi lucrători din alte judeţe sau alte regiuni alte ţării.

Sociologul sucevean a mai declarat că pentru tinerii sub 30 de ani judeţul Suceava a resimţit două şocuri. Unul dintre acestea a fost în 2011, în timpul mandatului ministrului Educaţiei Daniel Funeriu, când USV a fost retrogradată pe criterii subiective, iar autorităţile locale au jucat la ofsaid şi nu au sprijinit USV în lupta cu acea acţiune incorectă a ministrului Funeriu.

Un al doilea şoc a fost cel legat de obsesia pentru un bacalaureat foarte dur.

„În piaţa muncii, din 10 participanţi la interviuri, opt nu au bacalaureatul luat, ceea ce este o anatemă pe un termen lung. Mă îndoiesc că acele persoane se vor mai remobiliza pentru a-şi rezolva problema” a spus Botezatu.

El consideră că ar fi necesară organizarea examenului de bacalaureat diferenţiat, dar şi reintroducerea examenului de admitere la facultate.

„E nevoie de un examen mai uşor, pentru că scopul până la clasa a XII-a este educaţia, şi nu neapărat inocularea de informaţii, dar şi de reintroducerea examenului de admitere în facultăţi. Odată ce ai luat o notă mică la bacalaureat  rămâi cu ea toată viaţa, şi cu o notă mică la bacalauareat nu vei putea intra la Medicină. Un examen de admitere va permite încurajarea efortului ulterior” a spus Adrian Botezatu.

Mai mult, o politică în vederea dezvoltării este crearea efectivă a unei zone de tip metropolitan, pentru că în municipiul Suceava nu mai este teren pentru dezvoltare industrială.

„Comunitatea este în expansiune. Nu mai poţi purta, ca adult, hainele din copilărie. Nu mai putem ţine Suceava, ca pol urban de dezvoltare,  blocat, închis, trebuie să se dezvolte cu comunele limitrofe, iar polul urban va fi de 200.000 de locuitori” a spus Adrian Botezatu.

În Suceava se construieşte haotic din vina autorităţilor

El a arătat că faptul că se construieşte în municipiul Suceava este foarte bine, dar că partea proastă este că se construieşte haotic din vina autorităţilor, pentru că nu există arhitect-şef de 20 de ani, nu există Plan Urbanistic General şi nu sunt clare foarte multe lucruri.

„E nevoie de o viziune de dezvoltare a unei comunităţi şi de a construi o entitate urbană” a spus Adrian Botezatu.

El a subliniat că faptul că se construieşte este semnalul unei anumite prosperităţi.

„Eu întotdeauna am criticat politicienii care vorbesc de sărăcie, referindu-se la Suceava. Tocmai acest export de forţă de muncă masiv, de 50% din forţa de muncă activă, are şi partea bună. Există un grad de prosperitate al judeţului pe care nu-l întâlnim în foarte multe regiuni din ţară. În jurul Clujului, în judeţ, e sărăcie. În jurului Iaşiului, la fel. Adică Iaşiul, Clujul, dacă ar fi avut în jur un judeţ precum Suceava, erau Bavaria. Autorităţile sunt cu mult în urma iniţiativei private a cetăţenilor, care se mobilizează şi muncesc pentru binele familiilor proprii” a explicat sociologul.

El consideră că dacă a fost ceva ce a lipsit a fost direcţia de dezvoltare şi urbanistică, şi economică, şi industrială, pentru că a lipsit o viziune în aceşti ani ca dezvoltatorii imobiliari să ştie care este axul de dezvoltare al municipiului.

Potrivit lui Botezatu, în următorii 20 de ani axul normal, firesc, geografic, al unui nou centru urban este în zona Salcea –Dumbrăveni – Fântânele, în triunghiul dat de râul Siret cu râul Suceava, pentru că în mod normal pe acolo trebuie să treacă şi autostrada spre Siret şi este şi proximitatea cu municipiul Botoşani.

Ca zonă de dezvoltare industrială el consideră că se pretează zona Stroieşti spre Ilişeşti şi zona de la Pătrăuţi spre Dărmăneşti.

„Acestea sunt zonele unde s-ar putea vedea o dezvoltare industrială, iar ca dezvoltare urbană, axul către râul Siret, pentru că în zona cealaltă, spre Moara, nu este o zonă construibilă” a mai spus Botezatu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: