Adrian Botezatu:

Dezvoltarea Aeroportului Suceava a generat modificarea comportamentului alegătorului

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a dezvăluit marţi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că unul dintre efectele dezvoltării Aeroportului Suceava este modificarea comportamentului societăţii.

El a spus că a constatat că cei sub 30 de ani care migrează în UE la muncă nu mai stau pe perioade lungi, cum a fost cazul în urmă cu 10-20 de ani, când cei care plecau la muncă, în special în zona de sud a Europei, Italia, Spania, Grecia, aveau stagii destul de îndelungate, iar acum cei sub 30 de ani merg în general în Germania, Belgia, Olanda şi Marea Britanie, unde lucrează două-trei luni, revin în ţară şi apoi pleacă din nou.

Dezvoltarea aeroportului a facilitat plecarea sucevenilor în străinătate

„Nu mai stau pe termen lung” a spus Botezatu, care crede că e un factor pozitiv, facilitat şi de dezvoltarea Aeroportului Suceava ce a permis o frecvenţă mult mai mare a deplasărilor.

„Se vede ca impact în zona joburilor. Am observat schimbări şi în comportamentul electoral, civic. Dacă înainte un sucevean plecat în Italia venea o dată pe an sau o dată la câţiva ani acasă, acum frecvenţa este la câteva luni. Vine foarte des, pentru că îi permite zborul cu avionul să optimizeze foarte mult timpii de deplasare şi de şedere împreună cu familia şi atunci, prin această frecventă întoarcere acasă, a crescut şi impactul asupra problemelor comunităţii, în sensul că pentru prima dată există un termen de comparaţie. Ceea ce se întâmplă în judeţul şi municipiul Suceava cu experienţa din ţările unde îşi desfăşoară activitatea” a spus Botezatu.

El a remarcat că de doi-trei ani şi activismul civic este mult mai mare faţă de lentoarea sau indiferenţa care domneau în spaţiul nostru.

Un alt tip de electorat

„Şi electoratul are o evoluţie. Vestea proastă pentru politicieni este că electoratul a devenit mult mai exigent. Vrăjeala şi abureala se pare că nu mai ţin” a spus Botezatu.

El a menţionat că peste doi ani, când se va intra în precampanie, judecata electoratului va fi foarte dură şi foarte dreaptă, pentru că electoratul şi-a pierdut răbdarea.

„Electoratul nu mai are răbdare să înghită gogoşi şi minciuni pe bandă rulantă” a spus sociologul sucevean.

Potrivit lui Adrian Botezatu, o condiţie pentru a avea alt tip de politicieni este să existe alt tip de electorat.

„Având alt tip de electorat, automat generează alt tip de politicieni, care sunt mult mai atenţi la nevoile comunităţii locale” a explicat sociologul sucevean.  (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: