Consiliul Europei

Democraţia, în pericol din cauza restricţiilor impuse de pandemie

Restricţiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus au reprezentat ceea ce Consiliul Europei descrie într-un nou raport drept un „regres al democraţiei” pe întregul continent, relatează marţi DPA. Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar „acţiunile legitime” ale guvernelor pentru a face faţă virusului au redus libertăţile „în moduri care ar fi inacceptabile în vremuri normale”. „Pericolul este ca această cultură democratică a noastră să nu se recupereze pe deplin”, a avertizat Pejcinovic Buric.

Cei 47 de membri ai Consiliului, printre care se numără şi unele dintre ţările cel mai greu lovite de pandemie, au intrat şi ieşit din lockdownuri cu durată şi severitate diferite începând din martie 2020. Unul dintre cele lungi lockdownuri a fost al treilea din Irlanda, impus la sfârşitul lunii decembrie şi terminat abia luni, deşi multe restricţii rămân în vigoare, precum interzicerea redeschiderii restaurantelor.

Consiliul susţine că „restricţiile şi măsurile legate de COVID nu trebuie numai să fie necesare şi proporţionale, dar şi limitate ca durată”. Astfel de restricţii, potrivit Consiliului, sunt permise numai dacă sunt „legale, proporţionale cu necesitatea de a proteja sănătatea şi siguranţa publică şi nediscriminatorii”.

Pe lângă menţionarea restrângerilor „excepţionale” asupra libertăţilor, precum libertatea de întrunire, Consiliul avertizează că femeile sunt mai vulnerabile la violenţa domestică, că atacurile împotriva migranţilor s-au înmulţit şi că independenţa judiciară nu a fost garantată „în unele ţări”. „În multe cazuri, problemele pe care le vedem sunt anterioare pandemiei de coronavirus”, a spus Pejcinovic Buric. Cu toate acestea, pandemia a provocat de asemenea „un val de cenzură”, potrivit Consiliului, cu critici ai restricţiilor „suferind represalii” şi „fiind reduşi la tăcere”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: