Veteran din Baia, petrecut cu onoruri pe ultimul drum

„Sub aceste culori ale drapelului, străbunicul tău a luptat pentru ţară şi pentru neam”, i-a transmis Dumitru Davidel, vicepreşedintele Asociaţiei Cultului Eroilor Suceava, unui strănepot

Până în acel moment, străbunicul fusese, poate, doar un om foarte bătrân, bunicul lui tata, despre care i se povestise că a luptat în război. Poate se mândrea uneori cu bunicul veteran militar, care a fost un brav soldat pe care Dumnezeu l-a păzit în focul luptelor de-a putut să se întoarcă acasă, la familie, şi aşa a putut ajunge şi el pe lume. Greu de suprapus însă, în mintea unui strănepot al anului 2021, imaginea unui luptător cu arma în mână, gata să-şi sacrifice viaţa în bătălii pentru ţară, peste imaginea bărbatului-străbunic tot mai firav, ajuns aproape de centenar, pe care îl vizita o dată sau de două ori pe an.

Dar în ziua aceea, în ziua când moşul lui trecut la cele veşnice a primit onoruri militare, coroane cu tricolor şi omagiu public, când la căpătâiul lui au venit militari impecabili, care şi-au scos chipiul cu respect, când s-au rostit discursuri şi când el, strănepotul, a primit în palme, ca o ştafetă a neuitării, tricolorul şi decoraţiile străbunicului, cu siguranţă a înţeles.

A înţeles că străbunicul său, Ştefan Cojocariu, în vârstă de 96 de ani, care a luptat în Regimentul de infanterie Botoşani, la Cotu Donului, în al Doilea Război Mondial, s-ar putea să fi fost un erou, unul dintre aceia despre care se pomeneşte în cărţile de istorie.

„În comuna Baia mai erau în viaţă trei veterani de război. Din păcate, unul dintre ei a decedat în ziua de Paşti. M-a sunat de la Primăria Baia doamna Maria Murariu, poate putem ajuta la ceremonialul de înmormântare al veteranului, să fie onorat aşa cum se cuvine. Foarte greu să găseşti pe cineva de sărbătorile pascale, dar am reuşit. Familia n-a ştiut. Trebuia să conducem cum se cuvine pe ultimul drum, cu onorurile cuvenite, un brav veteran” a povestit Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava.

Cu sprijinul colonelului Mugurel Anton, comandantul Garnizoanei Suceava, a fost obţinută aprobarea pentru prezenţa la înmormântarea veteranului Ştefan Cojocariu, din Baia, a unei gărzi de onoare cu drapel de luptă, formată din 6 militari, a unui pluton de onoare de 19 militari, alţi patru fiind „braţele” care au purtat sicriul, toţi slujitori ai patriei din cadrul Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”, din Vatra Dornei.

Tineri din localitate, în costume naţionale, au purtat steagul veteranilor de război din Baia, tricolorul şi coroana în culorile patriei oferită din partea „Cultului Eroilor” de Dumitru Davidel. Tot el a citit la ceremonie şi mesajul ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, de Ziua Veteranilor, pe 29 aprilie.

„Generaţia noastră are privilegiul de a fi învăţat de la dumneavoastră dragostea curată de ţară, singura în măsură să ne lumineze calea în aceste vremuri tulburi şi să ne racordeze pe noi, românii, la o dimensiune eroică. Credinţa în eroi naşte eroi, astfel că tinerii de astăzi au şansa unică de a înţelege de la dumneavoastră că fiecare poartă în suflet virtuţile patriotismului şi să pună eroii înaintea lor şi ţara înaintea tuturor”, a fost parte din cuvântul de preţuire al ministrului către cei, tot mai puţini în viaţă, care au luptat pentru libertatea şi independenţa României.

Un alt steag tricolor, trimis de Ministrul Apărării Naţionale în pachetul cu ocazia Zilei Veteranilor (29 aprilie), a învelit sicriul bătrânului luptător de la Baia. Strâns la final de unul dintre militari, el a fost înmânat de Dumitru Davidel unui strănepot, student, însoţit de următoarele cuvinte. „Păstrează-l cu cinste şi onoare pentru că sub aceste culori ale drapelului, străbunicul tău a luptat pentru ţară şi pentru neam.”

Veteranul Ştefan Cojocariu, din Baia, şi-a trăit viaţa cu bucurie, demnitate, iubind cartea şi cunoaşterea, mulţumind astfel, în fiecare zi, lui Dumnezeu că l-a lăsat să se întoarcă în viaţă din război.

El a lăsat în urmă 3 copii, 6 nepoţi şi 5 strănepoţi şi o fărâmă din istoria eroică a ţării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: