Ioan Balan

Sunt finanţări suficiente pentru modernizarea întregii infrastructuri şcolare şi se aşteaptă la lucrări de calitate, şcoli curate şi dotate

> Potrivit deputatului PNL de Suceava, implicarea comunităţii, a părinţilor este esenţială, pentru a nu lăsa loc derapajelor

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a declarat recent că sursele de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şcolare din România, precum şi pentru dotarea sălilor de clasă s-au înmulţit, iar printr-o utilizare eficientă a banilor am putea avea şcoli şi grădiniţe la standarde europene în maxim 4 ani.

„Niciodată în ultimii 30 de ani nu au existat atâtea oportunităţi de finanţare pentru reabilitarea infrastructurii şcolare şi pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ aşa cum am reuşit să obţinem pentru anul acesta şi pentru anii următori” a spus deputatul sucevean.

Potrivit lui Balan, prin efortul preşedintelui României şi al Guvernului PNL, sunt 3,7 miliarde de euro la dispoziţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru şcoli sigure, curate, cu dotări moderne şi laboratoare, pentru reţea de şcoli verzi, eficiente energetic.

El a amintit că, în urmă cu o lună, Ministerul Finanţelor a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru susţinerea proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”.

În 2020, Guvernul a acordat sume consistente pentru reabilitarea spaţiilor sanitare din 376 de unităţi de învăţământ

„Să nu uităm faptul că, în perioada de programare financiară europeană 2021-2027, România va avea la dispoziţie alte miliarde de euro în cadrul Programului Operaţional Educaţie şi Ocupare. Nu în cele din urmă, pentru investiţii în infrastructura şcolară, Guvernul alocă din banii naţionali, de la bugetul de stat, sume tot mai mari de la un an la altul. Dovadă stă faptul că în anul 2020, în plină criză sanitară şi economică, Guvernul a alocat sume consistente pentru reabilitarea spaţiilor sanitare din 376 de unităţi de învăţământ, cele mai multe fiind în zona Moldovei” a menţionat deputatul.

Ioan Balan a subliniat că, dacă vreme de 30 de ani şcoala românească a suferit puternic din cauza subfinanţării, a lipsei investiţiilor şi a salariilor modeste plătite personalului didactic şi nedidactic, cu un efort substanţial, PNL a reuşit să demonstreze prin fapte că educaţia este o prioritate naţională.

Acum, lipsa banilor nu mai poate fi invocată

„Aşadar, dacă în anii trecuţi miile de şcoli fără toalete salubre, fără dotări, fără încălzire şi apă curentă puteau fi puse pe seama dispreţului pe care PSD l-a avut pentru sistemul naţional de educaţie, acum lipsa banilor nu mai poate fi invocată de niciun responsabil din domeniu, fie că este vorba despre inspector şcolar, primar sau director de unitate de învăţământ. Banii sunt suficienţi şi trebuie cheltuiţi cu maximă responsabilitate, astfel încât să lase în urmă lucrări de calitate, şcoli curate şi dotate la nivelul secolului în care trăim. Nu aş vrea să văd lucrări de slabă calitate, cum s-au mai făcut în trecut pe la noi prin ţară. De aceea, implicarea comunităţii, a părinţilor, este esenţială, pentru a nu lăsa loc derapajelor” a declarat deputatul liberal sucevean.

Ioan Balan a adăugat că educaţia de astăzi înseamnă dotări mult mai avansate, precum şi comunicaţii rapide care să faciliteze procesele de învăţământ, iar dacă în mediul urban lucrurile nu stau deloc rău, în mediul rural, acolo unde şansele copiilor sunt mult mai reduse, şcolile sperie copiii prin înfăţişarea şi dotările lor.

„Efortul major către şcolile rurale trebuie orientat. Cred cu toată forţa că, dacă vom fructifica această oportunitate uriaşă, în cel mult 4 ani vom avea o reţea şcolară la fel de bine pusă la punct ca cea pe care o vedem în statele dezvoltate. Însă, ca să ajungem la acest rezultat, directori de şcoli, primari, inspectori şcolari şi chiar părinţi trebuie să se implice şi să nu mai permită niciun moment de amânare pentru realizarea unor investiţii de calitate. Un vechi liberal spunea, în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate, că «Europa ne-a ajutat, mai rămâne a ne ajuta şi noi înşine»” a conchis Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: