Mihai Dimian:

La USV se secvenţiază probe SARS-CoV-2 de la persoane care s-au îmbolnăvit de Covid-19 după vaccinare

Prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector al USV, a declarat joi, la News Bucovina, că în cadrul Laboratorului universităţii se efectuează secvenţierea virusului SARS-CoV-2 de la persoane care s-au îmbolnăvit după ce s-au vaccinat, pentru a se găsi posibilităţi de îmbunătăţire a vaccinului sau pentru a se afla dacă virusul a suferit mutaţii care evită mecanismele vaccinului.

Mihai Dimian a spus că s-a vaccinat cu Pfizer şi că el consideră că vaccinarea este o soluţie la problema cu care Suceava s-a confruntat.

Au ales să se vaccineze tocmai pentru că ştiau ce înseamnă boala

„Este cea mai bună soluţie? Probabil nu. Şi timpul limitat avut la dispoziţie pentru dezvoltarea vaccinului sigur că ridică anumite semne de întrebare. Vedem că sunt anumite probleme şi cu alte tipuri de vaccin şi, din această perspectivă, este normal să existe şi o anumită reticenţă. Totuşi, cei care au trecut prin această boală şi au avut forme medii şi grave au putut vedea ce înseamnă cu adevărat să experimentezi un astfel de virus pe propria piele. Aunci când m-am vaccinat, alături de mine erau multe persoane care au trecut prin boală şi au ales să se vaccineze tocmai pentru că ştiau ce înseamnă acest lucru” a spus prorectorul USV.

El a menţionat că cei care au trecut prin boală au dezvoltat anumiţi anticorpi care îi protejează de forme mai severe ale bolii. Iar în ceea ce-i priveşte pe cei care se vaccinează nu înseamnă că nu se pot îmbolnăvi, ci că formele vor fi mult mai uşoare.

„Ideea că nu te mai îmbolnăveşti după vaccin este una falsă şi nu a fost vorba despre asta niciodată , ci de a ne crea un sistem imunitar mai bun în relaţia cu acest virus, astfel încât ceea ce experimentăm noi să fie mult mai uşor. Chiar analizăm cazurile de îmbolnăvire după vaccinare prin secvenţierea probelor respective şi încercăm să vedem dacă sunt posibilităţi de îmbunătăţire pentru viitor a acestui vaccin sau dacă, nu cumva, avem o nouă formă de virus, o formă mutantă, care reuşeşte să ocolească anumite mecanisme ale vaccinului” a spus Dimian.

El a subliniat că USV se ocupă de monitorizarea cazurilor apărute după procesul de vaccinare.

Pentru creşterea ratei de vaccinare este nevoie de dezbateri şi explicaţii

Mihai Dimian a apreciat că pentru creşterea ratei de vaccinare este nevoie de dezbateri şi explicaţii privind necesitatea vaccinării.

„A oferi avantaje peste avantaje în ideea unei vaccinări, în locul unei explicări şi a dezbaterii pe această temă cu populaţia, pentru ca oamenii să înţeleagă de ce fac acest lucru, se va întoarce împotriva noastră. Gândiţi-vă că în momentul actual avem în India 350.000 de cazuri pe zi. Nu ştiu ce se va naşte de acolo, nu ştiu ce formă va lua virusul când în fiecare zi îi ofer 350.000 de gazde. Şi nu ştiu ce efect va putea avea o variantă de acolo asupra mecanismelor de apărare pe care le-am dezvoltat noi fie natural, prin îmbolnăvirea cu varianta anterioară, fie prin acest vaccin. Eu sper că, indiferent de formele ce vor fi create, vom avea un sistem imunitar mult mai bine pregătit. Este o speranţă, dar nu ne aflăm în momentul în care să vinzi vaccinul cu hamburgerul, iar peste jumătate de an, dacă va fi o formă a virusului care evită acest vaccin, să creadă populaţia că ai păcălit-o” a spus prorectorul USV.

El a mai arătat că prin vaccinare nu există o siguranţă că s-a rezolvat problema.

„Eu consider că această variantă este bună şi îi încurajez pe oameni să o facă, dar nu mituindu-i într-un fel, nu spunând altceva decât se poate întâmpla în continuare” a declarat Mihai Dimian.

Prorectorul USV a mai arătat că există şi experienţa Israelului, care a vaccinat în masă.

„Importantă este şi perioada în care vaccinezi. Dacă te întinzi de-a lungul unui an nu înseamnă că ai rezolvat problema. Ei au reuşit să o facă într-un interval de aproximativ 3 luni şi, drept urmare, situaţia este una foarte bună. Au deschis toate activităţile. Sunt aproximativ 70% vaccinaţi” a spus Dimian, care a menţionat că şi SUA se aşteaptă ca în iulie să depăşească 70% din populaţie vaccinată.

„Nu avem o soluţie perfectă. Ceea ce facem acum este să ne obişnuim organismul cu acest virus la fel cum am făcut cu alţi viruşi” a explicat universitarul sucevean.

Totodată, Mihai Dimian consideră că este nevoie de această imunizare pentru că ţara nu va mai rezista mult economic în situaţia actuală.

„Este clar că o parte din salariile de la stat se plătesc din împrumuturi. Am crescut gradul de îndatorare de la 35 la 50% într-un termen scurt. (…) Trebuie să facem acest lucru pentru a reveni la normalitate chiar dacă, ulterior, vom constata că mai e nevoie să facem ajustări, dar e nevoie să revenim într-o activitate completă. (…)Va fi greu să rezistăm în continuare tot împrumutând” a mai spus Mihai Dimian.

El a atenţionat că şi din punct de vedere uman această distanţare fizică a produs efecte care vor trebui să fie limitate cât mai curând. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: