Ioan Balan este încrezător că ministrul Cristian Ghinea va reuşi să obţină finanţare prin PNRR pentru extinderea reţelelor de gaze naturale

> Deputatul de Suceava vrea să ştie de la ministru numărul de gospodării care vor beneficia de acest program

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, informaţii legate de programul de extindere a reţelelor de gaze naturale, având încredere că acesta va reuşi să obţină finanţare prin PNRR pentru acest proiect major.

„Unul dintre proiectele majore de investiţii, cu impact social şi economic major pentru populaţie, îl reprezintă extinderea reţelelor de gaze naturale în vederea asigurării accesului gospodăriilor la un element energetic mai ieftin pentru încălzierea locuinţelor pe perioada sezonului rece” a spus Ioan Balan.

El a reamintit că programul a fost demarat de Guvernul PNL în anul 2020 în judeţul Suceava, cu o alocare financiară de cca. 1 miliard de euro în următorii 7 ani, având ca obiectiv de bază racordarea a până la 70% dintre gospodării la acest tip de utilitate.

70 de primării din judeţ sunt interesate să participe la program

„Oportunitatea finanţării acestor investiţii prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a determinat o aşteptare şi mai mare în societatea românească, în condiţiile în care, potrivit reprezentanţilor Guvernului, din acest mecanism de finanţare ar putea fi utilizate până la 600 de milioane de euro pentru extinderea a cca. 4.000 km de reţele şi racordare a aproximativ 160.000 de gospodării. Spre exemplu, numai la nivelul judeţului Suceava, circa 70 de primării şi-au manifestat interesul direct pentru a participa în program şi a creşte calitatea vieţii cetăţenilor prin asigurarea acestui serviciu” a adăugat Ioan Balan.

Deputatul liberal sucevean a adăugat că Guvernul României se află în plin proces de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene asupra aspectelor tehnice privind proiectele care vor fi finanţate prin mecanismul de redresare şi rezilienţă şi că are convingerea că ministrul Ghinea va reuşi să impună, în cadrul negocierilor, interesele majore ale României.

În aceste condiţii, el i-a solicitat ministrului să precizeze ce va susţine pentru investiţiile în extinderea reţelelor de gaze naturale din România prin PNRR, respectiv pachetul financiar, lungimea reţelelor şi numărul de gospodării racordate.

Totodată, în condiţiile în care necesarul total de finanţare al programului este de aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 200 milioane de euro au fost deja alocate de Guvern în anul 2020, Ioan Balan solicită ministrului să precizeze dacă are în vedere să propună alocări suplimentare şi din fondurile nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: