În numele poporului român…

La trecutele alegeri parlamentare a apărut o formaţiune politică dubioasă, AUR, cu o serie de lideri care se exprimă curent şi hotărăsc cu de la sine putere în numele poporului român. Nu că ar fi ceva nou: au făcut-o şi o fac toate partidele noastre naţionaliste (PUNR, PRM, PRU, PND, PNPP, BNUN…), iar adesea PSD le copie obiceiul, vezi excesele naţionalist-populiste de pe vremea voievodului Dragnea.

Or în numele poporului nu pot vorbi decât Parlamentul României, printr-o majoritate calificată şi Preşedintele României. În Constituţia (Republicii) României doar aceste două entităţi reprezintă poporul român în raport cu cetăţenii români şi străini, cu alte state, cu Uniunea Europeană, cu NATO, cu ONU… Parlamentul, la rândul său, mandatează Guvernul să-i ducă la îndeplinire hotărârile, legile care au primit suficiente voturi şi au fost promulgate de Preşedinte.

Asumarea reprezentării poporului român mizează pe o confuzie sfruntată: da, parlamentarii AUR, inclusiv Diana Şoşoacă, sunt şi ei reprezentanţi aleşi ai poporului, numai că nu sunt singurii reprezentanţi, ci fac parte din grupul celor 136 senatori şi 330 deputaţi aparţinând partidelor parlamentare şi minorităţilor. De aceea, doar 31(?) deputaţi şi 13(?) senatori din totalul membrilor Parlamentului nu pot reprezenta singuri poporul român (Semnul întrebării arată că unii aleşi AUR şi-au abandonat partidul!). Toate repetiţiile lexicale pleonastice şi tautologice de mai sus au fost necesare pentru a înţelege cu exactitate o faptă devenită infracţională – asumarea ilegitimă a unor calităţi şi uzurparea lor.

În cei 45 ani de comunism a apărut prima dată acest abuz al reprezentării: PCR şi secretarul său general se exprimau întotdeauna în numele poporului român, deşi comuniştii nu reuşiseră vreodată să depăşească numărul de 4-5 milioane de membri, cei mai mulţi aflaţi doar pe hârtie, cum s-a dovedit după revoluţie. Nici vorbă de apartenenţă conştientă. Tot în numele poporului, funcţionau Marea Adunare Naţională, Armata poporului, Securitatea poporului, Miliţia poporului, Justiţia poporului care şi ea dădea sentinţe în perioada bolşevică „în numele poporului“. Până şi războiul era „al întregului popor“. Sintagma „în numele legii…“ s-a născut mai târziu în comunism (copiată din franceză, germană, engleză americană)… şi continuă şi azi.

Înainte de abolirea monarhiei la 30 decembrie 1947, orice decizie emana de la rege, singura sintagmă legitimă fiind „în numele regelui“ fiindcă şi ţara, şi poporul erau moştenirea sa (ca „uns al lui Dumnezeu“), motiv pentru care abuzuri ale reprezentativităţii precum acelea de azi erau imposibile.

Efectele asumării ilegitime a reprezentativităţii, însă, sunt nule sub aspect juridic, dar ele aduc voturi, creând poporenilor impresia de forţă, de importanţă, ca şi cum fără respectivii politicieni România ar fi pe ducă. Evident că e vorba şi de aroganţă, nicidecum de demnitate, fiindcă nu există demnitate fără onoare şi cinste, or minciuna şi manipularea numai demnitate şi cinste nu înseamnă.

În schimb, asumarea ilegitimă a responsabilităţii şi exprimarea în numele întregului popor român au creat şi creează încă zeci de mii de victime: iniţial, cetăţenii, în marea lor majoritate, acceptaseră măsurile antipandemice şi vaccinarea ca singurele şanse de a scăpa de nenorocita de boală contagioasă. Din nenorocire, au intervenit populiştii AUR în asociere cu cozi de topor de la alte partide şi din elita medicală ba că vaccinul conţine microcipuri pentru a controla populaţia, ba că vaccinaţilor le vor creşte coarne, tumori cancerigene ori li se va altera bagajul genetic, militând în favoarea dreptului de a muri liber şi de a se infecta cu Covid-19. Numai că imunitatea naturală (de la daci) şi ajutorul divin nu ne-au ferit pe toţi, iar România a ajuns la peste un milion de infectaţi şi aproape 30.000 decedaţi. Iar vinovaţii ne râd în nas şi ne batjocoresc.

Normal ar fi fost ca politicienii şi „experţii“ generatori de confuzii şi manipulări criminale să-şi asume şi răspunderea faptelor lor ticăloase, fiindcă aici nu e vorba doar de exprimarea dreptului la libera opinie, ci de consecinţele ucigaşe ale unor manipulatori de profesie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: