Cine nu cunoaşte iubirea nu cunoaşte puterea

În cariera mea didactică îmi plăcea să analizez texte literare împreună cu elevii, astfel că şi lor le plăcea ora de literatură încât, şi două ore la un loc să fi fost, ei nu se plictiseau. De atunci am rămas cu această „meteahnă”. În „Crai nou” găsesc sugestii pentru a-mi continua „meteahna”. În tableta „Despre iubire”, Mirela Butnariu a scris despre o iubire de oameni a unui Om binevoitor, paşnic, omenos, cu credinţă în Dumnezeu, ceea ce caracterizează preoţimea. De aceea, în fiecare duminică, de sărbători, poţi vedea aglomeraţie la biserici şi mănăstiri. Eu voi spune despre o altfel de iubire: cu cât dorinţa de putere a unui om este mai mare, cu atât slăbiciunea sa iese cu mai multă forţă de sub obloanele personalităţii. Marile dorinţe de putere dezvăluie şi credinţa omului în propria-i slăbiciune, dar şi o concepţie de viaţă eronată, care defineşte puterea dintr-un unghi limitat. În câmpul spiritual al existenţei, care include iubirea, blândeţea, bunătatea sufletească, puterea de a dărui şi de a primi, puterea provine din percepţia slăbiciunii şi a smereniei personale. Cel ce nu suferă să-şi perceapă propria slăbiciune, nu poate iubi şi nu ştie ce este iubirea. El doreşte dragostea pentru că simte în ea „puterea”, dar se împiedică de îndată ce înţelege că pentru dragoste trebuie să ai percepţia slăbiciunii. Să fii servitor, înainte de a fi servit. Să te apleci, înainte de a primi plecăciuni. Or, dorinţa obişnuită de putere vrea numai servitori! Puterea este aici un fel de a sta cocoţat în vârful patului şi de a te simţi măreţ, în vreme ce toţi ceilalţi îţi pupă picioarele şi îţi împlinesc voinţa, dorinţele, plăcerile. Iraţionalitatea dorinţei de putere, izvorâtă din partea cea mai grosieră a umanului, nu este altceva decât o alunecare febrilă a omului către slăbiciuni pe care nu le mai poate controla. Dominat de nevoia sa de putere, omul se ratează. Devine alcoolic, bătăuş, arogant şi strivit de sentimentul unei puteri care este departe de orice realitate.

Dorinţa de putere se transformă într-un acut sentiment de vinovăţie şi într-un sentiment terifiant de singurătate. Cu cât dorinţa de putere este mai mare, cu atât dragostea se îndepărtează de tine, îţi alunecă printre degete şi te sabotează. Expresiile de tipul „eu pot să am tot ce-mi doresc, dar nu vreau” şi, în general, expresiile autolăudăroase aparţin puterii iluzorii pe care un om o are cu mult mai mult în visele sale decât în realitate. Puterea reală se exprimă prin multă dragoste şi presupune mai întâi a te abandona slăbiciunii. A te simţi mic, neînsemnat, o biată pală de vânt în acest univers infinit. Până ce nu trăieşti sentimentul micimii, al smereniei, până ce nu simţi în inima ta bucuria de a fi mic, nu poţi trăi iubirea şi nu poţi cunoaşte puterea care se revarsă cu binecuvântare din ea. Pune-ţi întrebarea: „Pentru ce am nevoie să par puternic?”. Pentru ce îmi bat copilul, nevasta, pentru ce strig şi urlu sau pentru ce aş râvni să fac toate aceste lucruri? Cu siguranţă eşti slab în iubire şi, cu siguranţă, încă nu ai simţit slăbiciunea şi bucuria de a te abandona în dragoste, de a fi tu servitorul, tu smeritul şi tu cel mai mic de pe faţa pământului.

Sufletul nu iubeşte puterea izvorâtă din strălucirea banilor ori a lucrurilor, sufletul nu iubeşte puterea aparentă, pentru că el este complet supus iubirii. Numai iubirea supune totul de jur împrejur. Ea creează deopotrivă atracţie puternică şi frică paralizantă. Nevoia prea mare de putere arată nevoia mare de iubire. Dar cine nu înţelege puterea, nu înţelege iubirea şi invers. Ceea ce se manifestă cu putere domestică nu este decât un paliativ, o putere de carton care se rupe şi se arde, dispare şi se distruge, pentru ca, în urma ei, să rămână cenuşa şi pustiul.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: