Suceava şi-ar putea cuceri independenţa energetică printr-un viitor parc fotovoltaic

> Finanţarea ar putea fi atrasă prin PNDR, proiectul de energie electrică cu panouri solare urmând fi materializat pe 3 ha din zona haldelor de zgură ale CET >„Vom avea posibilitatea să realizăm energie solară într-o cantitate destul de mare, în aşa fel încât să ne asigurăm o mare parte din consum” susţine primarul Ion Lungu

Municipiul Suceava şi-ar putea asigura consumul de energie electrică prin realizarea unui parc fotovoltaic în lunca Sucevei, a făcut cunoscut primarul Ion Lungu.

Este vorba despre un amplasament din zona haldelor de zgură ale Centralei Electrice de Termoficare (CET), cu o suprafaţă de 3 hectare, finanţarea urmând a fi atrasă în cadrul Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR). „Există şanse – aşa după cum se discută mult –, pe PNRR, în cadrul măsurilor de creştere a eficienţei energetice, în care se încadrează la finanţare şi acest parc fotovoltaic” precizează Lungu.

Proiectul ar putea fi promovat în asociere cu comuna Ipoteşti, deoarece terenul proprietate a municipiului Suceava se află pe raza unităţii teritorial-administrative învecinate. Şeful municipalităţii sucevene spune că demersurile au fost deja iniţiate, o firmă de consultanţă lucrând la un studiu în acest sens.

„Vrem să ne asociem cu comuna Ipoteşti, să facem acest parc fotovoltaic. Deja am angajat o firmă de consultanţă care să facă un studiu, să vedem în ce constă acesta” a subliniat edilul-şef. Primarul Sucevei susţine că energia electrică produsă va intra în sistemul energetic naţional, de unde va fi cumpărată la preţul de livrare. Astfel, Primăria Suceava va putea face importante economii la facturile pentru iluminatul public, dar şi pentru alte activităţi din municipiu.

„Vom avea posibilitatea să realizăm energie solară într-o cantitate destul de mare, în aşa fel încât să ne asigurăm o mare parte din consumul din municipiul Suceava. Sigur, nu există reglementarea legală, noi nu o putem folosi direct, dar o putem vinde în sistemul electric naţional şi să cumpărăm, la acelaşi preţ, energia electrică pe care o consumăm în oraş. Practic, reducem cheltuielile cu energia electrică la iluminatul public, dar şi la alte activităţi. Este un proiect în care eu cred şi, în măsura în care îl vom depune, există şanse reale de finanţare” a precizat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: