Aleea planetelor

– un proiect pentru parcul Şipote –

În multe oraşe din lume sunt amenajate aşa-numite „alei ale planetelor”. Acestea constau în realizarea la scară redusă a unui model al sistemului solar în aer liber, într-un spaţiu destinat promenadelor. În acest mod publicul şi, în special copiii, poate să-şi facă o imagine mult mai apropiată despre raporturile privind mărimea şi distanţele corpurilor din Sistemul Solar.

Cititorul poate face cunoştinţă cu astfel de alei dacă accesează pe internet Planetenweg.

În unele din acestea, fiecare planetă, Soarele şi distanţele sunt realizate la aceeaşi scară.

Dacă, spre exemplu, am reproduce sistemul Solar la scara 1: 1.000.000.000 (1 miliard), atunci între modelul pentru Soare şi modelul pentru planeta Pluto ar trebui să avem o alee de 6 km şi 1m parcurs în teren ar corespunde unei distanţe de 1 milion de kilometri prin sistemul solar.

La această scală, Soarele ar trebui să fie o sferă cu diametrul de 1,39m, Pământul o sferă de 12,3 mm, Jupiter o sferă cu diametrul de 143 mm, iar planeta Pluton o sferă cu diametrul de 2,4 mm!

Cum în practică sunt greu de îndeplinit ambele condiţii, de cele mai multe ori se utilizează o scară pentru distanţele dintre planete şi o alta pentru diametrul planetelor.

Uneori, pentru a scoate în evidenţă caracteristicile specifice fiecărei planete acestea nu sunt reprezentate la scară între ele.

 Având în vedere că Primăria municipiului Suceava are în plan amenajarea parcului Şipote, venim cu propunerea de a se realiza şi la noi o astfel de alee a planetelor.

Dacă s-ar amenaja o alee care să şerpuiască pe 1,5km şi am reprezenta Pământul printr-o sferă de 1cm diametru, atunci mărimea planetelor şi distanţele dintre ele ar fi ca în tabelul de mai jos.

Desigur, în realizarea proiectului proporţia poate fi făcută şi la alte dimensiuni în funcţie de ruta aleasă.

Practic, pentru fiecare planetă se realizează o coloană prismatică, pe care se prinde o placă din bronz sau inox pe care sunt specificate datele principale referitoare la planeta respectivă.

Pe feţele laterale ale acestor coloane ar putea fi reprezentate simboluri astronomice care se întâlnesc pe casele din Bucovina. Aceste ornamente sunt unice în lume, un adevărat brand al Bucovinei pe care turiştii străini îl admiră în mod deosebit, dar care, din păcate, sunt distruse într-un mod alarmant de către proprietarii ignoranţi care îşi modernizează casele.

Oare când vor interveni autorităţile sucevene să oprească distrugerea patrimoniului arhitectural bucovinean pe care ni l-au lăsat strămoşii şi să integreze în circuitul turistic astfel de valori? Spre exemplu, să se organizeze un proiect intitulat „Hai în Bucovina astronomică”, cu vizitarea frescelor astronomice din lăcaşurile de cult, sate cu case ornate cu simboluri astronomice, Planetariul şi, evident, Aleea planetelor din parcul Şipote.

Asupra acestor aspecte vom reveni într-o serie de articole viitoare.

Revenind la Aleea planetelor, plăcuţele cu informaţii despre planete ar putea fi aşezate şi pe nişte trovanţi asemănători celor doi de la biserica din Piaţa Mică din Suceava, aduşi de pe valea Sucevei. Pe unele alei din străinătate sunt aşezate pe blocuri mari de piatră obişnuită, fiindcă ei nu au trovanţi. Noi avem şi nu ştim să-i folosim.

 Am auzit, dar nu cunosc personal, că la balastierele de pe valea Sucevei trovanţii sunt sfărâmaţi în pietriş, care se comercializează. Dacă e aşa, e mare păcat, aceste formaţiuni geologice, numite şi pietre vii , cresc 4-5 cm în circa 1.200 de ani, sunt o raritate şi ar trebui valorificate doar ca piese ornamentale. Oare de ce n-am avea un muzeu al trovanţilor şi în judeţul Suceava ?

Forma rotundă a acestora sugerează şi forma planetelor şi ar da un plus de originalitate aleii planetelor din parcul Şipote.

Informaţiile despre Soare şi planete nu trebuie să fie încărcate cu multe date ştiinţifice, doar strictul necesar pentru marele public.

Planetele trebuie reprezentate prin mici cerculeţe care să respecte scara aleasă, lângă care se aşază şi simbolurile acestora, eventual imagini care să ilustreze dimensiunea în raport cu Pământul.

 Iată cum ar putea arăta plăcuţa pentru planeta Mercur.

 Lângă fiecare planetă, care se mai numeşte şi staţie, poate fi aşezată şi o bancă pentru îndrăgostiţii care vor să-şi dea întâlnire prin Sistemul solar.

Menţionez că în acest parc, înainte de 1989, era Orăşelul copiilor şi Planetariul Muzeului Judeţean Suceava şi era amenajată o hartă mobilă a cerului, de cca. 1,5m, cu ajutorul căreia copiii aflau, jucându-se, care era aspectul bolţii cereşti la o anumită oră şi dată şi astfel învăţau să recunoască constelaţiile.

O astfel de hartă şi alte panouri astronomice, precum şi un ceas solar ar putea împodobi şi acum parcul Şipote.

 Dacă se va aproba acest proiect, Suceava va fi primul oraş din România cu o Alee a planetelor.

Cer senin!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: