Un partid şi-n căruţă, şi-n teleguţă

De ce criza politică recentă nu a fost criză, ci teatru ieftin sau mişto de alegători? De ce ditamai partidul parlamentar USR-PLUS s-a urcat în căruţa lui Cîţu alături de alte partide cu direcţia Palatul Victoria, iar apoi liderii săi au sărit să-l caftească pe vizitiu, deşi hotărâseră de la început cu toţii unde vor să ajungă? Se întâmplă şi la alţii ori suntem noi din cale-afară de …?

Mai am şi alte întrebări, dar mă opresc… Nu sunt singurul care se întreabă. Sunt pline de întrebări, mirări, nedumeriri… reţelele de socializare, emisiunile TV, alături de analize politice care mai de care. Nu le suspectez de analfabetism politic, nici de ură precum comentatorii atotpricepuţi, ci semn de implicare civică. Am impresia că sunt singurul care se bucură că evenimentele politice trezesc un mare interes public. Fireşte, unii internauţi sunt pe fază, alţii nu, iar o a treia categorie, cea mai numeroasă, e alcătuită din lideri şi activişti de partid, zvonaci, trolli, postaci, share-işti (distribuitori), influenceri, şmecheri, derbedei, ghiorlani… ca să contracareze orice demers împotriva formaţiunii lor. O agora virtuală cu de toate pentru toţi posesorii de Internet, una care marchează sfârşitul dictaturii manipulatoare a televiziunilor. Ceea ce nu e rău pentru democraţie.

Dar faptele rămân fapte şi, dacă nu ţii cont de ele, se răzbună. Ca acum. După ce au negociat luni bune, PNL, USR-PLUS şi UDMR au căzut de acord asupra unui program de guvernare şi asupra celor ce-l vor pune în aplicare, iar după depunerea jurământului s-au urcat toţi în căruţa lui Cîţu hotărâţi să meargă 4 ani împreună.

Numai că pe drum s-au răzgândit şi au izbucnit ca din senin cearta, acuzaţiile (urâte): Barna-Cioloş & Voiculescu a sperat că pot da lovitura de imagine ca principali policy maker (făcători de politici) ai coaliţiei de guvernare detronând PNL. Au trecut direct la şantaj politic: ori cu făţarnicul, inabilul, împiedicatul şi ceţosul ministru la Sănătate, în plină pandemie, ori fără prim-ministru. Deşi le lipseau piese importante, au dat en garde! la regină şi au pierdut. Deocamdată, doar o partidă.

Necazurile şi le-au făcut singuri: nişte lideri amatori, lipsiţi de competenţe, de expertiză n-au ştiut să-şi selecteze specialiştii necesari guvernării şi s-au trezit la Sănătate cu Vlad Voiculescu, mare specialist în acuzaţii şi retractări, dar nu e singurul, cel ce-şi ataca mereu colegii de guvernare pe Facebook, mereu deranjat de Cîţu, nu prea ştia ce are de făcut la minister şi nici nu era dispus, în aroganţa sa, să ţină cont de specialişti şi consilieri. Iertător din fire, prim-ministrul a tolerat numeroase acuzaţii gratuite, greşeli şi scandaluri în care VVV a târât coaliţia, iar când s-a umplut paharul, a urmat demiterea, pe care colegii de partid au luat-o ca pe o ofensă.

În acelaşi timp, au început să se urce şi-n teleguţă: Anca Dragu, şefa Senatului, a făcut avansuri PSD, apreciind guvernarea Năstase drept cea mai performantă, uitând că în perioada aceea s-au pus bazele sistemului politic corupt, de care nu mai putem scăpa. Ba chiar, zic unii, ar fi avut loc şi niscaiva tatonări, negocieri cu Ciolacu înaintea şedinţei de coaliţie. Fireşte, USR-PLUS va plăti uriaş costul politic al apropierii de PSD şi jocul la două capete. Dar mai ştii ce le-a trecut prin minte? După comportamentul lor impredictibil, nimeni nu putea exclude o coaliţie de guvernământ PSD-USR-PLUS-AUR, că ispita Puterii e ameţitoare.

În toată perioada de incertitudine cu pandemia şi spitalele, coaliţia de guvernământ a fost aproape blocată, iar useriştii nu s-au comportat ca un aliat la guvernare, ci ca un competitor, ca un opozant al PNL, iar asta încă din primele zile la Palatul Victoria. În consecinţă, ambele formaţiuni au pierdut importante puncte în sondaje în favoarea PSD+AUR.

Principiul „şi-n căruţă, şi-n teleguţă“ a mai fost experimentat în politica noastră neaoşă de Traian Băsescu cu al său PDL, până s-a convins lumea că a se asocia cu o asemenea formaţiune înseamnă sinucidere politică, moment în care PDL s-a topit în PNL. Au speculat şi ultima şansă. A fost preţul dispariţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: