Stimată Doamnă Profesoară !

Noi, toţi creştinii, trebuie să stăm şi, în primul rând, să vestim acolo unde, poate, din anumite pricini, încă nu se cunoaşte că Mântuitorul a ridicat Femeia pentru totdeauna în stima tuturor prin cuvintele: „Şi ea este fiica lui Avraam!” (Luca 13,10), deci şi ea aşteaptă mântuire şi pentru ea a venit Fiul lui Dumnezeu. Iisus Hristos a rânduit toate în aşa fel încât Femeia să aibă un rol de seamă în Evanghelii. De exemplu, femeia samarineancă este cel dintâi apostol şi propovăduitor al lui Mesia, fiind Hristos în viaţă: „Nu este acesta Mesia?” (Ioan 4, 29). Când Iisus a fost răstignit, apostolii fug din faţa Crucii, iar femeile vin şi stau la picioarele Crucii (Ioan 19, 25). Când Îl judecă pe Iisus, apostolii nu sunt de faţă să-i ia apărarea, dar o păgână, Claudia Paula, îi scrie lui Pilat din Pont: „Să nu-I faci niciun rău acestui drept” (Matei 27,19). Când Iisus cade sub greutatea Crucii, nimeni nu-L ajută să se ridice, dar o femeie, Veronica, Îi şterge faţa plină de sânge, de năduşeală şi de scuipatul oamenilor. Când ajunge la Poarta judiciară, mulţimea Îl huiduie, dar un grup de femei hohotesc în plâns. Dar le spune Domnul: „Nu pe mine să mă plângeţi, fiice ale Ierusalimului” (Luca 23,28). După Înviere, Iisus se arată întâi Mariei Magdalena şi ei îi dă cea mai sublimă misiune pe care a primit-o vreodată un om pe lume. Să meargă ca apostol al Învierii şi să spună ucenicilor „Hristos a Înviat!” (Matei 28,7). Asemenea exemple la adresa femeii pot continua.

Iată. Dacă femeia este astăzi respectată, stimată şi adulată, aflându-se pe picior de egalitate cu partenerul de viaţă, bărbatul are obligaţia s-o apere, s-o protejeze de cele rele, să-i mulţumească pentru tot ce face ca soţie şi mamă. Nu degeaba se spune în popor că „femeia ţine trei colţuri din casă”.

Eva, cea dintâi mamă şi cea dintâi femeie în lume, în ebraică înseamnă „viaţă”. Ea a fost făcută din carnea şi din oasele bărbatului. Înseamnă unirea nedespărţită a soţilor, ce formează un singur mădular (?), precum carnea şi vasele se ţin loaolaltă. Crearea ei din coasta lui Adam, înseamnă că femeia nu înseamnă capul bărbatului, ci este deopotrivă cu bărbatul în faţa lui Dumnezeu. În spiritul Sfintei Scripturi a Noului Testament femeia trebuie să cunoască superioritatea bărbatului, iar acesta să-şi socotească femeia – soţie ca născută din inima lui (Efeseni 5, 21-32).

Aşadar, Femeia astăzi o considerăm reabilitată şi acest lucru l-a făcut însuşi Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.

Este adevărat că, prima femeie a lumii, Eva, a păcătuit în faţa lui Dumnezeu. Pentru păcatul săvârşit, Dumnezeu, pe bună dreptate, a pedepsit-o. Ea a luat „eul” în braţe, s-a considerat liberă şi independentă să facă orice. Pentru oameni nu există libertate absolută. Umanitatea este condusă de legi scrise şi nescrise.

Vedeţi, stimată doamnă profesoară, cât de actual este cazul Evei. Avem libertate, dar nu ştim s-o folosim.

Cu siguranţă, doamnă profesoară, în viaţă aţi petrecut multe, rele şi bune, aţi făcut mult bine celor din jur, pentru care aveţi o stare sufletească de automulţumire. Vedeţi câtă dreptate are poporul prin zicerea lui „Faci bine, găseşti bine”.

Pentru binele ce ne-aţi făcut, eu personal, în această zi de sărbătoare, vă aduc respectuoase mulţumiri, urându-vă multă sănătate alături de cei dragi.

La mulţi ani buni şi fericiţi!

Cu stimă şi consideraţie, fostul dumneavoastră elev în anii 1957-1960,

GHEORGHE CEGA

 

În aceste zile, premergătoare Sf. Paşte, se cuvine să fim buni, să facem fapte bune, să dovedim dragoste faţă de aproapele, dar avem datoria să nu uităm, ci să-i pomenim pe oamenii deosebiţi care au făcut lucruri deosebite atât pe plan profesional, cât şi social, cultural. Creaţia literară a înv. Cega Gheorghi (Iuri) şi legătura cu scriitorii, oameni de înaltă cultură, a trecut graniţele României. În semn de respect, recunoştinţă şi preţuirea valorilor, trimit fotografia lui împreună cu primarul Petru Habur din Plosca, care a participat la diferite acţiuni culturale la Ulma şi care, după „plecarea lui Iuri într-o altă lume”, a adus o placă comemorativă pentru Cega Gheorghi cu prilejul Festivalului „Frunza de ulm”, când s-a propus, în memoria acestui om deosebit, să poarte numele acestuia.

Pentru că într-una dintre felicitări scrie mult despre Iisus, trimit şi această scrisoare-felicitare pentru a-mi dovedi regretul după foştii mei elevi, care s-au dovedit a fi oameni de o mare şi nepreţuită valoare.

ARTEMIZIA GHEORGHI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: