Pictorul Ilie Boca şi sculptorul Ion Mândrescu, cetăţeni de onoare ai judeţului Suceava

Un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare pictorului Ilie Boca şi sculptorului Ion Mândrescu se află pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean din această săptămână. Propunerea a venit din partea Muzeului Naţional al Bucovinei, arătându-se că „prin realizările lor artistice, recunoscute şi premiate la nivel naţional şi internaţional, au contribuit la promovarea imaginii judeţului”. Potrivit referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, Ilie Boca, unul dintre artiştii care a reuşit să marcheze semnificativ traseul picturii contemporane româneşti, s-a născut 1937, în comuna Botoşana. În lunga s-a carieră a deschis aproape o sută de expoziţii personale, a participat la numeroase expoziţii colective şi a câştigat nenumărate premii şi burse, fiind, şi în prezent, „neobosit în demersul lui plastic şi inepuizabil în morfologia şi sintaxa vizuală pe care le cercetează”. De altfel, la Muzeul Bucovinei, din aprilie, timp de 3 luni, va fi deschisă o expoziţie a venerabilului artist plastic.

Născut în anul 1954 în Mihoveni, comuna Şcheia, Ion Mândrescu este unul dintre cei mai importanţi sculptori români contemporani, cu o bogată activitate în domeniul artelor vizuale. În special din bronz, sculpturile sale sunt expuse în galeriile din Bucureşti, Viena şi Paris. Cu operele sale a participat la expoziţii organizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru lucrările expuse acordându-i-se numeroase distincţii şi premii. În 2019 a realizat pentru Muzeul Naţional al Bucovinei bustul arhitectului Karl A. Romstorfer, prima sa expoziţie în Suceava fiind organizată în 2020, pe esplanada Casei Culturii, unde a fost expusă lucrarea monumentală „Omul, Spaţiul, Timpul”. Conform HCJ nr. 6 din 2018, „titlul de cetăţean de onoare al judeţului Suceava reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de Consiliul Judeţean persoanelor fizice din ţară şi din străinătate, a căror activitate sau existenţă este legată în mod deosebit de viaţa judeţului”.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: