Dialogurile bibliotecilor

Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu” a Memorialului Ipoteşti organizează, pe 27 şi 28 aprilie, cu ocazia Săptămânii Bibliotecilor, un dialog între biblioteci.

Cinci biblioteci îşi vor prezenta fondurile de documente.

Marţi, pe 27 aprilie, începând cu ora 10, în dialog au intrat Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu” a Memorialului Ipoteşti, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani şi Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Biblioteca Memorialului a fost reprezentată de Mihaela Aniţului, care va vorbi despre documentele deţinute de Fondul Documentar Ipoteşti. Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu” dispune de un fond de 38.752 de unităţi de bibliotecă şi un număr de 797 de bunuri culturale mobile ce alcătuiesc Fondul Documentar Ipoteşti. În Fondul Documentar Ipoteşti se regăsesc un număr de 29 de bunuri culturale mobile clasate la categoria Tezaur şi 3 bunuri culturale mobile clasate la categoria Fond. În ansamblu, aceste bunuri culturale mobile sunt: fotografii şi scrisori ale lui Mihai Eminescu şi acte referitoare la familia Eminovici şi la satul Ipoteşti; Prescripte verbale ale Societăţii Junimea; scrisori, însemnări, cărţi de vizită şi fotografii ale personalităţilor culturale ale secolului al XIX-lea; manuscrise, acte şi publicaţii de epocă.

Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani deţine un patrimoniu din aproximativ 500.000 de unităţi bibliotecare (cărţi, periodice, discuri, diafilme, diapozitive, hărţi, standarde, material audio-video etc.), iar numărul utilizatorilor activi a depăşit cifra de 150.000. Iulian Moldovan a prezentat, din partea bibliotecii judeţene, „Fondul documentar «Mihai Eminescu»” – Donaţia Ion C. Rogojanu. Inaugurat la 19 decembrie 1997, Fondul deţine o serie completă de ediţii Eminescu, volume de exegeză eminesciană, documente româneşti şi străine referitoare la perioada în care a trăit poetul. Fondul, unic în ţară, a ajuns la aproximativ 6.000 de volume.

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”, înfiinţată în anul 1963, dezvoltă şi conservă colecţii enciclopedice şi specializate de publicaţii cu caracter ştiinţific de înaltă valoare culturală din ţară şi străinătate pe toate categoriile de suporturi documentare, în acord cu programele de învăţământ, de cercetare şi de cultură. Catalogul online şi catalogul tradiţional al bibliotecii conţin date referitoare la circa 300 mii de volume de carte, periodice şi alte tipuri de documente. Pe baza abonamentelor contractate, utilizatorii Bibliotecii Universitare pot beneficia de acces gratuit la mai multe baze de date naţionale şi internaţionale. În dialogul bibliotecilor, Cristina Şutac şi Adriana Florentina Gherasim au prezentat cărţi şi periodice din colecţia specială a bibliotecii.

Miercuri, 28 aprilie, începând cu ora 10, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, dr. Ioan Milică, va prezenta manuscrisele Eminescu deţinute de bibliotecă. Cea mai veche bibliotecă universitară, Biblioteca din Iaşi este şi una dintre cele mai importante din România, având în patrimoniul său inestimabile manuscrise, incunabule, cărţi vechi şi rare, unele purtând semnături ilustre: B.P. Hasdeu, M. Eminescu (care au fost şi directori ai instituţiei), I. Creangă, Şt. Procopiu ş.a. Biblioteca deţine un fond de 2.441.860 de unităţi bibliografice, cu o creştere anuală a colecţiilor de 25.395 de volume, având 32.564 de beneficiari, dintre care 17.232 sunt cititori activi.

În aceeaşi zi, Cristina Elena Catană va prezenta Fondul documentar „G.T. Kirileanu” al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ. Fondul asigură acces, pentru studiu şi cercetare, la peste 30.000 de volume (carte şi periodice), ce pot fi consultate doar în regim de sală de lectură, şi deţine importante valori bibliofile, între care 240 de cărţi vechi româneşti (1643-1830), 51 de cărţi vechi străine (1630-1800), numeroase volume cu autografe şi însemnări manuscrise; cărţi cu autografe din fosta bibliotecă a lui Ion Creangă, precum şi 5 volume din preţioasa colecţie a ziarului „Timpul” (anii 1877, 1878, 1881-1883), din perioada în care Eminescu a fost – alături de Slavici şi Caragiale – redactor la celebrul cotidian, ce se mai păstrează astăzi doar la Piatra-Neamţ şi în Biblioteca Academiei Române din Bucureşti.

În dialog va interveni şi Biblioteca Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi.

În finalul activităţii, va fi prezentat Jurnalul Junimii, deţinut de Fondul Documentar Ipoteşti.

Dialogul între biblioteci va avea loc online şi va fi difuzat în direct pe pagina de Facebook a Memorialului Ipoteşti. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: