Încăierare şi păruială

Cică beţivii au un Dumnezeu al lor care îi fereşte să-şi rupă gâtul când cad. La fel şi inşii care vor cu orice preţ să fie oameni politici, dar nu învaţă cu ce se mănâncă politica. Ei se numesc politicaştri, adică un fel de fake-politicieni, iar singurul rezultat al muncii lor e politicăreala. Şi ei au un sfânt care îi trezeşte din când în când sau îi trage zdravăn de mânecă. Dar numai după ce dau cu capul de pragul de sus. De demonstrat.

Căci nu altceva a fost încăierarea politică a ultimei săptămâni: o păruială la vârful coaliţiei de guvernământ şi o ceartă a miniştrilor USR-PLUS cu prim-ministrul Cîţu. Cuiul lui Pepelea? Ministerul Sănătăţii şi Vlad Vasile Voiculescu (VVV), un „lasă-mă să te las” care n-avea ce căuta acolo. După prestaţia sa de 113 zile la Sănătate, când doar intervenţiile directorilor de spitale şi a lui Raed Arafat au scos căruţa din şanţ, le dau dreptate celor ce se îndoiesc de studiile sale înalte: nu e posibil un astfel de comportament pentru un absolvent al unei universităţi prestigioase.

Spre deosebire de „marii” politologi şi analişti ai momentului, prăpăstioşi către stânga ori către dreapta, e clar că, la stadiul nostru de însuşire a ştiinţelor politice, o păruială în coaliţia de guvernământ era necesară. În Occident, politicienii adevăraţi, conştienţi de menirea lor, numesc „păruiala” (în cazul lor dezbateri, analize SWOT, critici la obiect) checks and balances şi, periodic, supun unui control raţional principalele acte politice, urmărind să reechilibreze sistemul politic-administrativ, pentru ca nu cumva să-i treacă prin cap cuiva să-şi asume mai multe atribute ale puterii ori să nu şi le asume deloc.

Or la noi tocmai analiza raţională a lipsit. Chiar şi aşa, un câştig totuşi a fost: transparenţa totală a păruielii, amplificată de o parte şi de cealaltă de circuite mediatice şi TV, de ziceai că se dărâmă întreaga şandrama a coaliţiei liberalo-useriste. Însă despre SWOT (Puncte tari, Puncte slabe, Oportunităţi şi Ameninţări), să avem pardon: abia de câţiva ani studenţii le învaţă, iar politicaştrii noştri, mai vechi ori mai noi, sunt prea întărâtaţi şi aroganţi ca să pună mâna pe carte.

Ce a scos la iveală încăierarea? 1. Toţi vor să fie lideri supremi, neacceptând sub nicio formă lucrul în echipă, nici regulile şi autoritatea funcţiei superioare; 2. Subţirimea, inconsistenţa ideilor, patima scandalagiilor politici, cu un ego lăbărţat peste partidele lor, simple adunături, încropeli, grăbite să acceadă la putere, 3. O aroganţă ieşită din comun faţă de propriii colegi, faţă de întreg spectrul politic, 4. Proasta creştere, lipsa de respect faţă de adversari, faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament să le reprezinte interesele, dar se caftesc între ei ca pe maidan şi 5. Analfabeţi la capitolul bună comunicare.

De ce, de unde şi de când a pornit gâlceava? A pornit încă dinainte de constituirea majorităţii de guvernământ PNL, USR-PLUS şi UDMR: deşi reuşiseră la alegeri doar 15% din sufragii, Dan Barna & Dacian Cioloş au vrut să devină vioara I a guvernării, iar deciziile coaliţiei musai să le aparţină. Pe deasupra, foarte mulţi activişti ai USR au continuat campania electorală, atacând zi de zi atât PNL, cât şi conducerea guvernului din care şi ei făceau parte.

Deşi împreună construiseră un program de guvernare, miniştrii lor aveau alte opţiuni, făcând mare caz de inactivitatea şi greşelile celorlalţi, iar VVV venea zilnic cu fel de fel de găselniţe pentru a-l lovi pe Florin Cîţu şi leadershipul liberal. Chestiuni care puteau fi rezolvate ca într-o ţară civilizată în coaliţie, fără atâta tămbălău mediatic, dar dorinţa de a-i încăleca pe ceilalţi colegi se dovedea mai puternică.

Or lucrurile nu mai puteau continua astfel, iar prim-ministrul, simţind pericolul eşuării guvernamentale, l-a demis pe VVV – punct culminant. În loc să procedeze fair-play, USR-PLUS a ridicat miza – demisie la schimb cu prim-ministrul, ceea ce era o prostie: presupunea trecerea prin Parlament a unui nou Executiv.

Şi-au dat seama abia după ce partidul cădea vertiginos în sondaje, iar liderii userişti pierduseră bună parte din credibilitate. Dar măcar şi-au făcut-o cu mâna lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: