La Centrul Cultural „Bucovina”

„Dialogul artelor” sub semnul biruinţei

> Lansarea cărţii „Argoul şcolar” şi vernisajul expoziţiei de artă naivă a artiştilor Toader Ignătescu şi Florin Bejinari

Vineri, 23 aprilie a.c., de sărbătoarea Sf. Mc. Gheorghe, a avut loc, la Centrul Cultural „Bucovina”, o triplă manifestare culturală, desfăşurată sub egida „Dialogurile artelor”, aflată la cea de-a VII-a ediţie, după cum am aflat de la Călin Brăteanu, amfitrionul manifestării. Această suită culturală este sprijinită de Consiliul Judeţean Suceava, Călin Brăteanu mulţumindu-le în mod special, în numele Centrului Cultural „Bucovina”, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, căruia i-a transmis un „La mulţi ani” cu ocazia zilei onomastice de Sf. Gheorghe, şi vicepreşedintelui CJ, Niculai Barbă.

În contextul relaxării măsurilor sanitare impuse de pandemia Covid-19, cei prezenţi au asistat la lansarea cărţii „Argoul şcolar” (Editura Junimea, Iaşi, 2020) scrisă de colaboratorul ziarului nostru, prof. Petru Tomegea, fost dascăl de limba română la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, şi la un dublu vernisaj al artiştilor Toader Ignătescu, din Păltinoasa, renumit sculptor în lemn, şi artistul plastic Florin Bejinari, din Rădăuţi, care au expus pe simeze lucrări „de artă naivă”.

Manifestarea a început cu lansarea cărţii profesorului Tomegea, a doua în ordine cronologică după „Valea Râşcăi. Toponimie şi antroponimie” (Editura Junimea, Iaşi, 2018), volum care se află la loc de cinste în bibliotecile universităţilor Oxford şi Cambridge din Regatul Unit. Ambele cărţi au văzut lumina tiparului prin Centrul Cultural „Bucovina”, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Suceava. Profesorul Petru Tomegea a explicat cum s-a născut cartea, un rol important avându-l experienţa sa de la catedră şi relaţia sa profesor-elev. Prefaţatorul cărţii, conf. dr. univ. Vasile Ilincan, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a vorbit, la rându-i, despre activitatea de cercetare şi documentare a prof. Petru Tomegea în realizarea cărţii.

Partea a doua a manifestării a stat sub semnul artelor vizuale naive, despre creaţiile artistice expuse pe simeze de Toader Ignătescu şi Florin Bejinari vorbind alţi doi mari artişti, maestrul Mihai Pânzaru-PIM şi Constantin Ungureanu-BOX, care au definit „arta naivă”. După 37 de ani de activitate didactică (ca profesor de educaţie fizică şi sport), Toader Ignătescu, „Mens sana in corpore sano!”, şi-a descoperit vocaţia artistică în arta lemnului, inspirându-se chiar din frumoasele poveşti ale lui Ion Creangă.

A treia parte a „Dialogului artelor” l-a avut în centrul atenţiei pe coordonatorul grupului folcloric de muzică tradiţională „Dor”, din comuna Moara, Constantin Irimia, care şi-a încântat auditoriul cu cântece din repertoriul popular, alături de talentaţii săi elevi îmbrăcaţi în portul popular românesc.

La manifestare au mai fost prezenţi directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava Ion Băiţan, alături de cărturarul Constantin Hrehor şi de alţi membri care îşi desfăşoară activitatea la Centrul Cultural „Bucovina”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: