Facilităţi la reducerea temporară a timpului de muncă „Kurtzarbeit”

>Angajaţii pot beneficia de 75% din salariul de bază aferent orelor reduse, măsură valabilă în perioada stării de alertă şi 3 luni după încetarea acesteia, informează Romeo Butnariu, inspector-şef la ITM

Codul muncii conţine noi prevederi privind reducerea temporară a timpului de muncă, concept cunoscut sub  numele de „Kurtzarbeit”.

Anunţul a fost făcut de Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorail de Muncă (ITM) Suceava, potrivit căruia noile modificări legislative prevăd posibilitatea ca angajatorii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaţilor. Astfel, angajaţilor în cauză li se va acorda o indemnizaţie de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, măsură valabilă în perioada stării de urgenţă, a celei de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acestora. „Această măsură de reducere a  timpului de muncă, luată de angajator, poate fi înregistrată  în  Revisal,  întrucât, începând  cu  data  19  decembrie  2020, Inspecţia  Muncii a  pus  la dispoziţia  angajatorilor o versiune actualizată a aplicaţiei pentru transmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic, care a adus o serie de  elementele  noi” subliniază inspectorul-şef.

Printre aceste elemente se numără şi introducerea  unui  nou „atribut”  pentru câmpul tip „normă”,  o „funcţionalitate” cu atât mai necesară prezent, în contextul  evoluţiei  relaţiilor de muncă, pe fondul Covid-19.

Conform lui Romeo Butnariu, norma întreagă are asociate informaţii referitoare la durata timpului muncă, tipul intervalului de repartizare şi timpul muncă. Acestea se aplică pentru toate tipurile de contract cu normă întreagă existente: contract individual de muncă, contract de muncă la domiciliu, contract de muncă cu clauză de telemuncă, contract de ucenicie la locul de muncă, contract de muncă temporară, mai puţin pentru contract individual de muncă pentru tineri dezavantajaţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: