De la deschiderea Centrului Social de Noapte pentru persoane fără adăpost „Sf. Vineri“

Niciun om al străzii nu a mai fost găsit decedat pe străzile municipiului Suceava

Niciun om al străzii nu a mai fost găsit mort de frig de la deschiderea Centrului Social de Noapte pentru persoane fără adăpost „Sf. Vineri” din Suceava a transmis arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, într-un răspuns la întrebarea unui enoriaş care solicita soluţii pentru ca acei oameni de la adăpostul „Sf. Vineri” să poată locui permanent acolo, în condiţiile în care li se permite să rămână doar pe perioada iernii.

ÎPS Calinic, care a preluat întrebarea enoriaşului şi a transmis-o părintelui protopop Minu, ctitorul centrului social de noapte, a publicat răspunsul preotului Minu, în care se menţionează că Centrul Social de Noapte pentru persoane fără adăpost „Sf. Vineri” din municipiul Suceava a fost înfiinţat în urmă cu 12 ani şi funcţionează în condiţii normale atât în sezonul rece, cât şi în sezonul cald, asigurându-le acestor oameni sărmani, în mod gratuit, toate cele necesare traiului de zi cu zi.

Se întorc la noi când vine frigul

Potrivit lui, sunt beneficiari care locuiesc în Centrul Social de ani buni, atât iarna, cât şi vara. „Nimeni nu-i scoate afară atâta timp cât respectă regulamentul de ordine interioară adus la cunoştinţă, asumat şi semnat de fiecare în parte, deoarece nu au unde să se ducă. Sunt şi cazuri de beneficiari care pleacă la muncă prin sate şi prin diverse judeţe ale ţării pe timpul verii şi se întorc la noi când vine frigul” a precizat părintele Minu.

Una dintre problemele cu care se confruntă centrul este că pe timpul verii nu mai poate asigura paza, care este oferită în sezonul rece de Poliţia Locală Suceava, motiv pentru care persoanele dependente de alcool ori violente sunt excluse din centru pentru abateri repetate de la regulamentul de ordine interioară, pentru a nu pune în pericol viaţa celorlalţi beneficiari.

„Vă mărturisesc că avem toată dragostea şi răbdarea faţă de aceşti oameni şi-i ajutăm din tot sufletul nostru, dar trebuie să se înţeleagă că avem de-a face cu tot felul de beneficiari ai Centrului, care provin din diferite categorii sociale, unii cu diverse adicţii şi care, de cele mai multe ori, devin periculoşi” arată părintele Minu.

El mai adaugă că sunt multe cazuri constatate şi consemnate de astfel de beneficiari care vin băuţi şi care devin violenţi atât cu personalul deservent, cât şi cu celelalte persoane din centru.

„Ne bucură însă faptul că de când a fost deschis Centrul Social de Noapte «Sf. Vineri» nu a mai fost găsit niciun om al străzii decedat pe străzile municipiului Suceava” a conchis părintele Minu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: