Tinerele generaţii au rădăcini puternice

„S-o luăm de la început, natura face asta în fiecare an”.

(Valeriu Butulescu)

Aceasta este premisa cu care am plecat pe drumul nostru de a mobiliza câţiva oameni într-o acţiune de voluntariat, să ajutăm natura să o ia de la început şi să ne oferim şi nouă ocazia perfectă de a face acest lucru. Din cele mai vechi timpuri, omul şi mediul natural din jurul său au trăit într-o simbioză perfectă, armonizându-se, echilibrându-se şi, în definitiv, definindu-se unul în funcţie de celălalt. În ultimele decenii a devenit mai mult decât evident că nu putem trăi izolaţi de elementele naturale şi, mai mult decât atât, am realizat că o schimbare în pădurile australiene afectează ireversibil viaţa a milioane de oameni de pe întreg globul. Prin urmare, trebuie să avem grijă de natură ca de un organ al nostru sau, mai precis, precum noi am fi un organ al său, ceea ce, în fapt, şi suntem.

Ne-am adunat o mână de oameni, 60 de elevi şi 8 profesori de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, pe data de 14 aprilie 2021, pentru câteva ore, ca să ne încredinţăm naturii. Am reuşit cu muşchii noştri atrofiaţi de pandemie, cu elanul dat de vremea ce stătea să plouă şi cu multă bunăvoinţă să plantăm 2.000 de molizi şi brazi în cantonul Mămuca, sprijiniţi şi îndrumaţi de echipa Romsilva. Activitatea a fost organizată de Consiliul Şcolar al Elevilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Din cauza temperaturii, am tremurat puţin până ce ne-am dat seama că acest sport al săpatului serveşte bine ca sursa de căldură, astfel, se găsea tot timpul câte unul dintre noi să lupte pentru a face rost de o sapă. Am râs, dându-ne seama că până şi o groapă se poate „fura” în spiritul amuzamentului sau al unui fel de competitivitate pe care am regăsit-o neaşteptat de benefică între micile echipe. Am învăţat câte un pic despre noi şi despre ceea ce ne înconjoară. Ne-am asigurat un viitor mai bun având grijă de natură, privind-o ca pe ceva mai mult decât un exterior, ca pe o faţadă vie a unei păduri vechi ce avea să renască.

Dacă nu vedem şi nu simţim măcar câte un pic în felul acesta, milioane de acri de pădure vor fi tăiaţi în continuare şi nu vor fi înlocuiţi aşa cum are nevoie natura de om să o facă.

Activitatea a fost pentru mulţi dintre noi oportunitatea ideală de a părăsi biroul de acasă şi de a ne apropia din nou de lumea offline ce ne aştepta răbdătoare, neschimbată, să o luăm de la capăt. Am plecat acasă mai obosiţi, mai plini de praf, însă mai împliniţi şi mai determinaţi ca niciodată să ne întoarcem şi să luăm la pas pădurea.

Impresii şi gânduri de la organizatori şi participanţi

„Deşi totul a început cu o simplă propunere şi o dezbatere de moment, uşor, uşor, noi, cei din CE, am reuşit să punem în practică acea simplă idee iniţială şi să o transformăm în curenta activitate minunată pe care cei de la Romsilva ne-au oferit ocazia să o realizăm. În principal, am învăţat că schimbarea începe de la noi, tinerii, iar dacă fiecare în parte va pune o cărămidă, vom reuşi împreună să construim ceea ce ne-am propus.

Asta înseamnă tinereţea, să vrei să schimbi lumea în care trăieşti, să găseşti metode prin care să faci acest lucru şi să nu te opreşti niciodată din a visa şi a fi liber, iar acest lucru l-a dovedit fiecare elev care şi-a rupt o bucăţică din timpul său pentru a face un bine societăţii. „Am plantat astăzi viitorul de mâine” (Golea Raluca, clasa a XI-a A, preşedinta Consiliului Şcolar al Elevilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului)

„Fiind un om de-al muntelui, am observat în detaliu procesele care pun în pericol integritatea şi sănătatea naturii: tăierile excesive şi aruncarea gunoaielor în pădure. Lumea nepăsătoare în care trăim nu ar trebui să ne demoralizeze, ci să ne încurajeze să punem mâna şi să contribuim cum ne stă în putere la remedierea situaţiei. Pentru noi asta s-a materializat în plantarea a 2.000 de puieţi de brad şi de molid pe suprafaţa unui teren de 0,5 ha în zona Capu Câmpului. Nu putem salva o pădure din calea defrişării, dar putem planta alta în schimb! (Flutur Mihnea, clasa a IX-a A)

„Sentimentul pe care l-am avut pe toată perioada activităţii a fost libertatea, o libertate entuziasmată şi entuziasmantă. Vedeam, simţeam, ştiam că suntem cu toţii acolo cu şăpcutele verzi, cu legăturile de copăcei în mâini, cu uneltele şi cu micuneltele secrete – inimile. Nu cred că au mai trecut vreodată 6 ore atât de repede şi de uşor. Am fost acolo să ajutăm cum am putut jumătatea noastră mai bună, natura. Pentru că aşa face orice musafir respectabil.” (Radu Ştefana, clasa a XI-a D)

„Pentru mine, activitatea alături de prietenii noştri de la ROMSILVA a avut un impact atât în a intări relaţiile dintre elevii liceului, necesitând să lucrăm în echipă pentru a reimpăduri un versant, dar şi în salvarea viitorului planetei, cu toţii contribuind la crearea unui viitor cât mai sănătos atât pentru noi cât şi pentru viitorii locuitori ai Terrei” (Cimpoieş Fabian, clasa a X-a H)

„Activitatea de împădurire mi s-a părut cel mai bun mod de a-i aduna împreună pe elevi, într-un mod regulamentar în această perioadă, deoarece activitatea s-a bazat pe munca în echipă, aşadar a existat şi multă comunicare. Eu, cel puţin, am reuşit să comunic foarte mult cu cei din jurul meu, am râs foarte mult şi m-am distrat plantând copăceii.” (Varvaroi Dalia, clasa a XI-a A)

„In general, voluntariatul este cunoscut drept o ocazie de a interacţiona cu cei din jurul nostru şi, în acelaşi timp, de a îmbunătăți cât de cât lumea în care trăim. Pot spune că acest lucru a fost evidenţiat şi în timpul activităţii de împădurire realizate cu ajutorul CSŞE, eveniment ce l-am privit drept o oportunitate de a-mi modifica puţin rutina. Am pornit la drum dimineaţa devreme, sperând că mă voi bucura de această experienţă. Aşa s-a şi întâmplat, întrucât interacţiunile cu colegii şi profesorii mei au fost exact ceea ce aveam nevoie: o vorbă bună şi un zâmbet. Printre rânduri am reuşit să strecurăm şi câte un brăduţ plantat, astfel că bunele noastre intenţii au putut fi observate la final. Deşi vremurile nu sunt tocmai favorabile apropierii fizice, pot spune că, în urma acestei activităţi am rămas cu amintiri, poveşti şi puţin suport moral, necesare timpurilor actuale. Mă bucur că am putut face parte din această echipă şi sper că în viitor voi putea lua parte şi la alte activităţi de acest gen în urma cărora să zâmbim atât noi, cât şi natura.” (Carpiuc Gabriela, clasa a X-a B). (DUMITRACHE MARIA, clasa a XI-a A, GOLEA RALUCA, clasa a XI-a A, RADU ŞTEFANA – clasa a XI-a D, FLUTUR MIHNEA-VIOREL – clasa a IX-a A, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: