Dr. Radu Ciornei:

Nu cred că există solidaritate epidemiologică ca să putem elimina nişte măsuri în Suceava, dacă cifrele arată că se poate

Deputatul sucevean USR Radu Ciornei, specialist imunolog, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei, că nu înţelege care sunt raţiunile pentru care nu se acceptă stabilirea unei grile privind ridicarea măsurilor impuse în pandemie în funcţie de condiţiile epidemiologice dintr-o anumită zonă.

El a subliniat că fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi secretarul de stat Andreea Moldovan au stabilit o astfel de grilă clară, care prevedea în funcţie de testări, paturi ATI şi paturi Covid libere, rata de infectare şi populaţie anumite praguri de la care se aplică măsuri.

„Eu, ca sucevean, mă întreb când renunţăm la restricţiile nocturne şi purtatul măştii în aer liber?” a întrebat Ciornei.

El a spus că pe grila ce fusese stabilită de Ministerul Sănătăţii, judeţul Suceava ar fi la 10-20 de puncte maximum şi asta doar pentru că ATI este solicitat, dar nu doar cu suceveni, pentru că dacă rămâne liber un loc vin pacienţi din judeţele limitrofe.

„Eu nu cred că există solidaritate epidemiologică. Dacă în judeţul Suceava sau Harghita pot fi scoase nişte măsuri de ce să nu le scoatem?  Cifrele să stabilească dacă eşti aici nu mai ai restricţia asta, iar dacă cifrele urcă, se reintroduc” a spus deputatul.

El a arătat că nu ar fi tocmeală, ci ar fi lege, iar Andreea Moldovan şi Vlad Voiculescu au încercat să dea această lege, dar că de acolo li s-a tras şi au fost demişi.

Radu Ciornei consideră, în continuare, că în judeţul Suceava, care prezintă o rată de infectare de 0,77 cazuri la mia de locuitori se poate circula fără mască în spaţii deschise, dar a subliniat că masca va trebui purtată mult timp de acum înainte în spaţii închise sau aglomerate.

Deputatul a spus că va mai încerca să explice aceste aspecte şi unor „oameni care ştiu şi mai şi citesc” pentru ca vine sezonul de vară şi masca nu va mai trebui purtată în spaţii deschise.

Ciornei crede că o astfel de măsură va fi adoptată după ce se va vedea cum se va trece de Sărbătorile de Paşti în ţară, dar că el  preconizează o scădere a numărului de cazuri în jurul datei de 1 iunie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: