Nouă angajatori suceveni au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată

În perioada 1-31 martie 2021, lucrătorii specializaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au făcut 292 controale, dintre care 224 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 68 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Inspectorul-şef Romeo Butnariu a informat că neregulile constatate s-au lăsat cu aplicarea a 207 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 284.500 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, cele 224 de acţiuni de control s-au concretizat în 86 de amenzi totalizând 239.000 de lei.

Pe durata descinderilor, inspectorii de muncă suceveni au depistat 16 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care o persoană depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial, 14 persoane fără contract individual de muncă şi încă o persoană al cărei contract nu fusese transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 9 angajatori, acestora fiindu-le date amenzi însumând 140.000 lei. Pe lângă cele menţionate, inspectorii ITM au mai constatat deficienţe ţinând de nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal. Totodată, au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat. Pe latura de sănătate şi securitate în muncă, ITM Suceava a organizat şi desfăşurat 68 de controale, cele 121 de amenzi date ridicându-se la 45.500 de lei. În timpul verificărilor, printre altele, inspectorii ITM au descoperit deficienţe precum lipsa măsurilor pentru autorizarea exercitării meseriilor, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, neefectuarea instruirii lucrătorilor, a verificărilor periodice şi controlul medical periodic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: