Managerul Dorna Medical, Roman Boca:

În ceea ce priveşte epidemia cu SARS-CoV-2, judeţul Suceava este oarecum mai protejat

 > Motivul este că mare parte din populaţie a trecut prin boală. Cea mai bună imunizare este însă vaccinul

Roman Boca, managerul Dorna Medical, cea mai mare reţea de laboratoare din nordul ţării, a declarat, joi, la News Bucovina, că, în ceea ce priveşte epidemia de SARS-CoV-2 judeţul Suceava este oarecum mai protejat, deoarece o bună parte a populaţiei s-a imunizat anul trecut. Dar el a atras atenţia că boala este total imprevizibilă, iar cea mai bună imunizare este prin vaccinare.

„Faţă de celelalte judeţe din ţară care au avut probleme anul acesta, în timp ce judeţul Suceava a avut aceste probleme anul trecut, judeţul nostru este oarecum mai protejat, pentru că o bună parte a populaţiei s-a imunizat anul trecut. Au trecut prin boală şi s-a realizat o imunizare colectivă” a spus Roman Boca.

El a arătat că în momentul de faţă se poate vorbi despre un lucru cert, că mulţi suceveni s-au imunizat, iar aceasta se vede şi din faptul că nu a crescut rata de infectări.

Roman Boca a subliniat însă că rata de infectări depinde şi de numărul de testări, mai ales că sunt foarte mulţi oameni cu o stare de sănătate destul de scăzută care nu se testează.

Managerul Dorna Medical a exemplificat cu ceea ce a făcut statul Israel, care are rezultate în momentul de faţă în urma vaccinărilor, dar şi a testărilor.

„Au testat, au izolat, au vaccinat şi au ajuns unde au ajuns” a spus Roman Boca.

El a arătat că acum se testează foarte multe persoane care pleacă în concedii, care şi-au luat vacanţă odată cu vacanţa elevilor şi vor să plece în străinătate, dar şi lucrătorii agricoli care au contracte în ţări din Vestul Europei, unde a început campania agricolă.

Roman Boca a spus că între aceştia doar întâmplător se găsesc persoane cu infecţie, în general cei asimptomatici.

Managerul Dorna Medical a mai arătat că modul în care evoluează pandemia este cu „urcuşuri şi coborâşuri”, pentru că situaţia se schimbă în funcţie de focar, de cine transmite boala, cine o aduce într-o colectivitate cu care interacţionează.

„E destul de greu să vezi exact ce şi cum e. Sunt situaţii în care în birouri, colectivităţi, doi-trei au avut şi ceilalţi şase nu, deşi au stat în acelaşi birou săptămâni întregi. Sunt curiozităţi care încă nu se lasă descoperite de cercetători, de oamenii de ştiinţă, medici” a mai spus Roman Boca.

El a precizat însă că faţă de anul trecut lucrurile s-au aşezat într-o zonă în care cam se cam ştie cum trebuie procedat.

„Boala este total imprevizibilă. Este de preferat să te vaccinezi ca să te imunizezi şi nu să treci prin boală, pentru că boala este perfidă şi poate fi şi fatală” a mai declarat Roman Boca.

În cursul lunii martie, la Dorna Medical au fost prelucrate 5.829 de teste RT-PCR, dintre care în 5334 rezultatele au fost negative, în alte 356 de cazuri a fost confirmată infecţia cu SARS-CoV-2, iar în 139 de cazuri nu a fost un rezultat clar.

Totodată, au fost efectuate 2201 teste antigen, dintre care 2128 au fost cu rezultat negativ, iar 73 au confirmat infecţia cu SARS-CoV-2.

Reamintim că în primăvara anului trecut, Dorna Medical a realizat un amplu studiu privind numărul de suceveni care au trecut prin boală, studiu care a evidenţiat că virusul circula în judeţ încă din luna ianuarie 2020, iar până în luna mai 2020 circa un sfert din populaţia judeţului trecuse prin boală. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: