Senatorul PSD Ioan Stan:

Ultima găselniţă a Guvernului Cîţu este înstrăinarea zăcămintelor de sare şi grafit ale României

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a avertizat, joi, că Guvernul Florin Cîţu intenţionează să înstrăineze zăcămintele de sare şi de grafit ale ţării, în condiţiile în care Salrom este o societate pe profit şi nu există absolut niciun motiv raţional pentru a o înstrăina.

„Deciziile economice pe care le ia guvernarea PNL – USR-PLUS – UDMR ne demonstrează că avem la putere nişte oameni care nu au nimic de-a face cu interesele românilor. Ultima găselniţă a Guvernului Cîţu constă în înstrăinarea zăcămintelor de sare şi de grafit ale României” a declarat Ioan Stan.

Parlamentarul social-democrat arată că aceste zăcăminte sunt administrate de Compania Naţională a Sării – Salrom, care este deţinută de statul român în proporţie de 51% şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 49%.

„Prin urmare, singura societate din România care exploatează sarea şi grafitul, două bogăţii uriaşe care ne fac unici în Europa, aparţine încă statului român. Şi aşa trebuie să şi rămână, în măsura în care mai există suveranitate. Însă Guvernul Câţu, responsabil de suveranitatea naţională, i-a pus gând rău,  hotărând că aceasta trebuie înstrăinată” a continuat Ioan Stan.

El susţine că, în acest sens, pentru a nu stârni un scandal uriaş este utilizată o strategie care îl are ca artizan principal pe ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui.

„Acesta a împins-o la înaintare pe Simona Carmen Fătu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi reprezentant al Fondului Proprietatea timp de 12 ani, în Consiliul de Administraţie Salrom. Misiunea doamnei Fătu este să exercite presiuni din ce în ce mai mari asupra Consiliului de Administraţie pentru ca, în final, acesta să aprobe vânzarea «sării prin atragerea de investitori străini». În spatele acestei exprimări, utilizate zilele trecute într-o dezbatere de către ministrul Claudiu Năsui, se ascunde de fapt înstrăinarea mascată a Salrom. Pentru că obiectul de activitate al Salrom este tocmai exploatarea şi comercializarea sării şi a grafitului. În momentul în care aduci un investitor, căruia îi cedezi toate cantităţile de sare şi grafit în formă neprelucrată, se cheamă că ai înstrăinat practic Salrom şi, în esenţă, bogăţia de sare şi grafit a României” a explicat senatorul.

Ioan Stan subliniază că Salrom este o societate pe profit, nicidecum pe pierdere şi, în consecinţă, nu există absolut niciun motiv raţional pentru a o înstrăina.

„În mod evident, profitul poate creşte exponenţial, în măsura în care sarea şi grafitul sunt prelucrate şi comercializate ca produs finit şi nu vândute pur şi simplu aşa cum sunt extrase din pământ, dar şi în condiţiile în care exploatările de sare abandonate pot fi utilizate ulterior sub aspect turistic şi terapeutic” a mai spus Stan.

Senatorul social-democrat menţionează că este firesc să se întrebe de ce ministrul Năsui, împreună cu guvernarea PNL– USR-PLUS – UDMR, ar dori să înstrăineze această companie a statului român.

„De ce trebuie să meargă banii în buzunarele altora, când ar putea rămâne românilor? Iar răspunsul mă tem că-l găsim în interesele personale sau de grup ale celor de la PNL – USR-PLUS – UDMR, care, de când se află la guvernare, au guvernat pentru dânşii, pentru multinaţionale, apărând interesele economice ale altor state, nicidecum pentru români şi interesele economice ale României. Atenţie! Urmează Hidroelectrica şi altele…” a avertizat Ioan Stan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: