Suceava

Bătaie pe bursele şcolare majorate

>„Există şcoli care cer burse foarte multe, în detrimentul altora, care nu vor beneficia de acestea” a declarat primarul Ion Lungu > Efortul financiar este de 3 milioane de lei, în condiţiile în care Primăria suportă şi contravaloarea abonamentelor de călătorie

Hotărârea CL privind majorarea burselor şcolare pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat se va afla pe masa deliberativului, în şedinţa ordinară de pe 22 aprilie, a anunţat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Edilul-şef propune o majorare a burselor pentru elevi, bursa de performanţă urmând a fi de 150 de lei pe lună, bursa de merit –  120 de lei, bursa de studiu – 100 de lei, iar bursa socială – tot 100 de lei. Din bugetul local, în acest sens, se vor asigura 3 milioane de lei.

Lungu arată că a avut discuţii cu reprezentanţii conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, în vederea identificării de soluţii astfel încât bursele să fie repartizate în mod echitabil, pe toate unităţile de învăţământ din municipiu. Şeful executivului sucevean reliefează că efortul financiar al Primăriei este considerabil, mai ales în condiţiile în care Guvernul a lăsat pe seama autorităţilor administraţiei publice locale şi cheltuielile cu transportul elevilor.

„Aşa cum sunt reglementările actuale, listele cu beneficiari sunt întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu unităţile de învăţământ, iar noi doar le aprobăm  în Consiliul Local. Există şcoli care cer burse foarte multe, în detrimentul altora, care nu vor beneficia de acestea. Noi facem un efort, în condiţiile în care, pe lângă burse, din păcate  – deşi iniţial nu era prevăzut aşa –, Primăria trebuie să suporte, în totalitate, şi transportul gratuit al elevilor. Iată că avem un efort destul de mare, iar bugetul nostru este destul de limitat!” a explicat Ion Lungu.

La această dată, de bursa de performanţă, în valoare de 100 de lei, beneficiază elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursa de merit de 80 de lei/lună se acordă elevilor cu rezultate bune obţinute la acelaşi gen de activităţi, însă organizate la nivel judeţean. Bursa de studiu de 60 de lei/lună este destinată elevilor din familii cu venituri mici, iar de bursa de ajutor social, cu aceeaşi valoare, se bucură elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate, precum orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în municipiu sau elevi cu situaţie materială grea.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI