Deputatul PNL Ioan Balan, semnal de alarmă în Parlament:

Fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din UE, dar abia dacă subzistă de la o recoltă la alta

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a atras atenţia, printr-o declaraţie politică în Parlament, asupra situaţiei celor care lucrează în agricultura ţării, arătând că este nevoie de politici publice care să asigure sprijin real pentru fermierul român.

„Chiar dacă s-a spus în nenumărate rânduri de la această tribună că România are un potenţial agricol uriaş, aspect cu totul adevărat, din păcate acesta este subvalorificat, pentru că foarte puţine politici au sprijinit agricultorii români să se dezvolte şi să prospere din munca lor” a declarat Ioan Balan.

El a adăugat că fermierii români au depus eforturi uriaşe ca să-şi cumpere un plug sau un tractor la mâna a doua, ca să facă din buzunarul propriu sisteme de irigaţii, să aibă seminţe mai bune, mai productive sau să crească efectivele de animale.

„Spun, fără ezitare, că fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, fermierul român nu este şi cel mai bogat, ci, dimpotrivă, abia dacă subzistă de la o recoltă la alta, asta dacă nu se abat asupra lui şi calamităţi precum seceta sau epidemii precum pesta porcină africană” a continuat parlamentarul liberal.

El a constatat că producţia agricolă românească din ultimii ani, în ciuda secetelor şi epidemiilor din zootehnie, a crescut puternic.

Deşi produsele noastre sunt superioare, pe mesele românilor ajung legume, fructe, brânzeturi şi preparate de carne din import

„Cifrele nu le putem contesta. Aici apare paradoxul. Deşi au muncit mai mult, fermierii români nu au câştigat mai mult. Ştim cu toţii că produsele româneşti sunt superioare calitativ şi, cu toate acestea, pe mesele românilor ajung mai degrabă legume şi fructe din import, brânzeturi şi lapte din ţările vecine şi preparate din carne fabricate chiar în afara spaţiului comunitar” a menţionat Ioan Balan.

Parlamentarul liberal sucevean a adăugat că zeci de miniştri ai agriculturii s-au perindat prin guvernele din ultimii 30 de ani, dar niciunul nu a găsit răspunsurile adecvate pentru a sprijini real fermierul român. „De exemplu, ultimul ministru PSD al agriculturii va rămâne în memoria colectivă a românilor drept ministrul compozitor de balade pentru oaie şi pentru cormorani, ministrul irigaţiilor nefuncţionale şi al aprozarelor pentru produse româneşti în care nu s-a vândut niciodată nimic. Cu ce i-au ajutat efectiv ultimele guverne pe fermierii români care trudesc din greu? Cu nimic!” a atenţionat Ioan Balan.

Deputatul sucevean a arătat că, pentru ca agricultura românească să se dezvolte, este necesar ca acesta să poată să îşi vândă în condiţii concurenţiale marfa şi la preţuri bune, care să-l stimuleze să producă de la un an la altul tot mai mult.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom constata cum terenurile care rămân necultivate sunt tot mai multe, cum crescătoriile de animale renunţă la acestea şi cum piaţa românească nu va mai avea de unde să furnizeze românilor produsele noastre tradiţionale” a apreciat deputatul.

El a mai spus că îşi doreşte foarte mult ca proiectele de investiţii demarate de actualul ministru al Agriculturii, care vizează construirea de capacităţi de depozitare pentru produsele agricole, să devină realitate, dar şi ca fermierii să acceseze fondurile disponibile prin schemele de garantare IMM Agro Invest şi să construiască mult aşteptatele capacităţi de producţie chiar în mediul rural.

În prezent, agricultura este sinonimă cu sărăcia

„Avem nevoie ca produsele româneşti să capete tot mai multă competitivitate şi să umple buzunarele celor care muncesc în agricultură. Vreau să scăpăm de acest marasm în care agricultura este sinonimă cu sărăcia şi traiul de pe o zi pe alta. De asemenea, îmi mai doresc ca actualul guvern să găsească soluţii optime pentru reinstaurarea unui climat concurenţial pe piaţa românească a produselor agroalimentare” a menţionat Ioan Balan.

Parlamentarul liberal a arătat că produsele de import sunt sprijinite puternic să se vândă prin reţele de magazine cu acoperire naţională, în vreme ce, din cauza lipsei de asociere a producătorilor români, produsele româneşti nu mai prind nici măcar locul pe o tarabă în piaţa orăşenească.

„Importurile nu au nicio vină pentru că autorităţile române nu sunt capabile să protejeze producătorii autohtoni! Din păcate, toate aceste anomalii i-au îndepărtat pe tineri de ideea că o viaţă prosperă se poate realiza prin activităţi agricole performante, aşa cum se poate face şi în alte domenii. De aceea, sper că în următorii câţiva ani tinerii angrenaţi în economia agricolă să schimbe la faţă acest sector deosebit de important pentru economia naţională” a conchis Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: