Cultivarea speciilor şi a soiurilor de begonia în zona montană

Begonia este o specie floricolă anuală sau perenă, care este cultivată foarte mult în grădinile şi în casele fermierilor din zona montană. Speciile de begonii cele mai răspândite în casele fermierilor din zona de munte sunt: Begonia semperflorens, Begonia tuberhybrida, Begonia rex, Begonia coccinea, Begonia nitilda, Begonia gracilis, Begonia verchnotvetuschaya şi Begonia metalica. Soiurile de begonii cele mai cultivate în grădinile gospodarilor şi ale fermierilor din zona de munte sunt: Pendula, Cascade, Pink, Cascade White, Cascade Redy, Bertini, Boliviensis, Starshine, Red, Griffin, Primadona şi Margarita.

Aceste specii şi soiuri de begonii găsesc condiţii foarte bune de dezvoltare şi de înflorire în grădinile din zona montană pe solurile luto-nisipoase, acide, calcaroase şi brun-roşcate de pădure, cât şi pe solurile fertile, foarte bine lucrate, bogate în humus şi bine expuse la soare.

Lucrările care se pretează la cultura begoniei în perioada de vegetaţie sunt administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, înmulţirea prin butaşi de tulpină, rizomi şi prin seminţe, aratul cu plugul cu cormană complementară la adâncimea de 15-25 cm pe suprafeţele de teren mari, nivelarea şi mărunţirea solului cu grapa cu colţi şi cu discuri, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, efectuarea de praşile şi pliviri manuale şi menţinerea terenului liber de buruieni, executarea tăierilor de întreţinere şi de înflorire, palisarea, tutorarea şi legarea plantelor, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă şi recoltarea florilor eşalonat, în etape, în perioada mai – septembrie.

În cazul cultivării begoniilor la ghiveci, lucrările de întreţinere a acestei plante sunt: aşezarea pe fundul ghiveciului a pietrişului pentru drenaj, folosirea unui substrat de pământ alcătuit din o parte pământ de grădină, o parte mraniţă şi o parte nisip, toaletarea plantei prin îndepărtarea părţilor uscate şi îngălbenite, ştergerea frunzelor de praf, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă şi recoltarea florilor eşalonat, în etape, în fază de boboc sau atunci când petalele sunt deschise.

Bolile cele mai păgubitoare ale begoniei sunt: virusul mozaicat, mucegaiul gri, mucegaiul pufos, mucegaiul cenuşiu, făinarea şi vărsarea bacteriană. Dăunătorii care atacă cel mai mult această specie floricolă sunt: afidele, păianjenul roşu, nematodele foliare, tripşii şi gărgăriţele. Bolile begoniei se vor trata cu ajutorul fungicidelor Dithane, Bravo şi cu Ridomil, iar dăunătorii acestei plante se vor combate cu ajutorul insecticidelor Actara, Mospilan, Calypso şi cu Reldan.

Begonia se înmulţeşte prin butaşi de tulpină, rizomi şi prin seminţe.

Begonia este o specie floricolă rentabilă din punct de vedere economic. Datorită frumuseţii sale deosebite se pretează pentru amenajarea şi ornamentarea grădinilor, a jardinierelor, a balcoanelor şi a parcurilor din întreaga zonă montană. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: