De la teroarea de acum un an din Bucovina, la cea mai mică rată de infectare în Suceava

Respect pentru cei care au crezut că şansa noastră stă chiar în noi şi în puterea de a crede în noi

În urmă cu un an Suceava era în genunchi, eram catalogaţi ca fiind Lombardia României, zona scăpată de sub control, în care noua teroare a virusului Corona punea stăpânire pe tot ceea ce însemna mai bun şi mai frumos în Bucovina.

Ne-au şi închis pentru şase săptămâni, într-o carantină severă, şi am avut atunci sentimentul că am fost părăsiţi, că am fost lăsaţi de izbelişte când am fost practic condamnaţi pentru faptul că avusesem un ghinion teribil, cu sute de cazuri de infectare zilnică şi mai mult de jumătate din resursa umană din Spitalul Judeţean infectată de Covid-19.

Iată că acum, după un an, Suceava înregistrează cea mai mică rată de infectare zilnică din toată ţara, dar nimeni nu mai vorbeşte de lucrul ăsta, nimeni nu mai ţine minte cât tribut am plătit atunci, că ne-am supus unor rigori instituite de la distanţă, că am acceptat deciziile lor de la centru şi că am pierdut foarte mult din ceea ce însemna capitolul nostru de imagine.

Meritul fundamental de atunci a fost al oamenilor simpli !

Nimeni nu mai venea în Bucovina, nimeni nu mai cumpăra vreun produs fabricat în Bucovina, toţi ne priveau ca pe un bolnav incurabil, mai rău decât atât, ca pe cineva care din păcate ar fi dat boala mai departe.

Şi totuşi ne-am ridicat din acest marasm, am strâns din dinţi, am apropiat rândurile şi cred că meritul fundamental de atunci a fost al oamenilor simpli, al societăţii civile în general. S-au făcut multe eforturi şi nu vreau să nominalizez aici persoane, însă ceea ce s-a întâmplat atunci, printr-o uriaşă muncă colectivă, prin sume de bani donate de foarte mulţi oameni, prin echipamente şi mijloace de protecţie individuală pe care nici statul nu putea să le importe, am reuşit să remontăm acel handicap şi încet, încet, ne-am eliberat.

Şi aşa cum am spus avem acum o situaţie mult mai bună faţă de ceea ce regăsim la nivel naţional şi asta se datorează în primul rând oamenilor.

Nu neapărat autorităţilor sau instituţiilor, ci oamenilor care au înţeles riscurile, care au trecut prin dificultăţi majore, mulţi dintre suceveni au făcut boala şi din păcate peste 1.000 au pierdut lupta.

Însă în final se pare că acel  prag sociologic, acel grad de imunitate de turmă a facut şi face diferenţa şi asta în condiţiile în care Suceava are în prezent un grad zilnic mic de vaccinare în comparaţie cu alte judeţe.

Respect pentru toţi cei care au trudit în acest an pandemic, respect pentru cei care şi-au asumat riscuri enorme, respect pentru cei care au crezut că şansa noastră stă chiar în noi şi în puterea de a crede în noi!

CĂTĂLIN NECHIFOR,

fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava,

vicepreşedinte naţional al Pro România

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: