La USV, în cadrul unui proiect privind eficienţa energetică şi conceptul clădirii nZEB

Workshop dedicat profesorilor, studenţilor şi comunităţilor locale

> La workshop au participat primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, şi primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava anunţă continuarea implementării proiectului transfrontalier Cross-Border Cooperation Smart E-nergy – CBCSmartEnergy în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020. Obiectivul său principal este creşterea utilizării noilor tehnologii şi inovaţii în domeniul energiei regenerabile, a eficienţei energetice, oferite prin promovarea şi sprijinirea cercetărilor şi inovaţiilor într-un mod durabil în regiunile de frontieră ale Ucrainei şi României.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) participă la proiect în calitate de coordonator, alături de Universitatea Naţională Uzhgorod din Ucraina şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare Regională din Ucraina. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, bugetul total al proiectului fiind de 331.114 de euro, din care 298.000 euro alocaţi de Uniunea Europeană, bugetul USV fiind de 158.114 euro.

Recent, s-a desfăşurat un workshop organizat de USV, la care au participat reprezentanţii comunităţilor implicate în proiectul CBCSmartEnergy, conducerea facultăţii, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa unui grup de studenţi şi masteranzi din ultimul an de studiu de la programul de studiu de licenţă Managementul energiei şi masterat Sisteme moderne de conducere a proceselor energetice. Fiind un eveniment transmis şi prin intermediul platformelor online dedicate, a fost posibilă participarea studenţilor de la toate programele de studiu din Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, dar şi a reprezentanţilor comunităţilor locale.

Scopul evenimentului a fost acela de a promova implementarea conceptului nZEB – conceptul de la baza noii legislaţii în construcţii din România, care impune clădirilor noi, publice (din anul 2019) sau private (din anul 2021), să aibă consum de energie din surse convenţionale aproape egal cu zero. Conceptul nZEB a fost adoptat la nivel european şi este prezent în legislaţia naţională prin Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, conform căreia o clădire cu un consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, consum acoperit, în proporţie de minim 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regene-rabile produsă la faţa locului sau în apropiere. Aceste aspecte au fost clarificate de expertul energetic din cadrul proiectului, şef de lucrări dr. ing. Pavel Atănăsoae, prodecanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

În legătură cu tematica evenimentului, au fost prezentate procedura în vigoare privind autorizarea auditorilor energetici pentru clădiri şi industrie şi pachetele cu planurile de măsuri pentru creşterea eficienţei energetice în cazul unei locuinţe publice sau private.

În a doua parte a workshopului, au fost prezentate echipamente de înaltă performanţă achiziţionate în cadrul proiectului, care vor fi utilizate la investigarea energetică a clădirilor şi, implicit, pentru dezvoltarea planurilor de măsuri privind eficienţa energetică pentru clădirile celor trei comunităţi sau private. „Echipamentele noi reprezintă o dotare deosebit de importantă pentru activităţile de educaţie universitară, cât şi pentru cele de cercetare, desfăşurate în laboratoarele şi centrele de cercetare ale universităţii” ni s-a precizat.

Prezentările au fost făcute de conf. dr. ing. Cezar-Dumitru Popa şi dr. ing. Dumitru Cernuşcă.

Au fost prezenţi (online şi onsite) reprezentanţii comunităţilor locale implicate în proiect, care reprezintă principalii beneficiari ai proiectului Cross-Border Cooperation Smart Energy – CBCSmartEnergy.

La eveniment a participat şi reprezentantul comunei Mitocu Dragomirnei, primarul Radu Constantin Reziuc, care a subliniat importanţa proiectului pentru comunităţile locale implicate, dar şi pentru viitorii absolvenţi. Primarul Adrian Popoiu, reprezentantul UAT Siret, a întărit cele precizate de antevorbitorul său, manifestându-şi implicarea totală în activităţile acestui proiect. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: