Dr. Radu Ciornei:

Suceava a ajuns la imunitatea de grup, e timpul să renunţăm la mască în aer liber

Dr. Radu Ciornei, deputat USR de Suceava, a declarat, vineri, la News Bucovina, că dacă în judeţ rata de infectare este sub 1 la mie de mai multe timp, se explică prin aceea că, cel mai probabil, judeţul a ajuns la imunitatea de grup.

Radu Ciornei, specialist în imunologie, a explicat că judeţul Suceava a avut în primăvara anului trecut o infectare masivă şi că a existat o transmitere accentuată a infecţiei cu noul coronavirus.

„Rata de depistare era de 3 la mie, dar nu se făceau teste, nu se făceau teste în toata România cât avea nevoie Suceava” a spus deputatul sucevean.

El a menţionat că această imunizare de grup se realizează fie prin trecere prin boală, fie prin vaccinare.

Potrivit lui Ciornei, se pare că în judeţul Suceava s-a trecut de pragul de 60%, când începe să se manifeste „imunitatea de cohortă”.

Medicul imunolog a menţionat că la cei peste 23.000 de suceveni care au fost confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 numărul de persoane care au trecut prin boală este de 7 până de 10 ori mai mare, iar ţinând cont de numărul de circa 50.000 de suceveni vaccinaţi, dar şi la numărul celor care se află în diaspora, se pare că s-a atins imunitatea de grup.

El a mai declarat că România este o ţară în care se testează mediocru, dar că în Suceava s-a testat bine, mai ales că sunt şi multe aparate, judeţul fiind în primele zece din ţară ca număr de testări.

Radu Ciornei a spus că a discutat cu cei din comisia de sănătate din USR despre ridicarea obligaţiei de a purta masca în aer liber în judeţul Suceava, dar că decizia nu se află la ministrul Sănătăţii, ci la DSU, la Raed Arafat, şi la premierul Florin Cîţu.

„Este o decizie care se aplică ultima şi, după părerea mea, ar trebui ridicată prima”, a declarat deputatul USR.

El a menţionat că încearcă să inducă acest curent de opinie astfel încât Raed Arafat să ia în calcul ridicarea acestei obligaţii.

Este o chestiune reparatorie pentru sucevenii care au fost atât de încercaţi

„Datorez acest lucru Sucevei şi sucevenilor care au fost atât de încercaţi. Este o chestiune reparatorie. Ne-aţi luat medalia, ne-aţi închis, dar, vă rog frumos, când suntem în locul în care puteţi să ne redeschideţi, vă rugăm să ne redeschideţi! Mă adresez dlui Arafat, dlui Cîţu, să se uite pe datele statistice, domnilor din comitetul acela tehnico-ştiinţific pe care nu-i cunoaşte nimeni, să-mi dea un telefon şi le comunic absolut toate datele ştiinţifice care m-au făcut să primesc un val de aplauze şi un val de critici” a spus Ciornei.

Deputatul USR de Suceava a mai declarat că el consideră că celor care s-au testat pe banii lor ar trebui să li se deconteze testele pozitive.

Radu Ciornei a amintit că a fost primul care a spus – la News Bucovina şi în cotidianul Crai nou – că dacă omul este testat pozitiv la SARS-CoV-2 nu este obligatoriu să fie şi infecţios. Şi că a sărit toată lumea… că nu se poate aşa ceva. Dar că acum este o chestiune pe care o ştie toată lumea.

„Dacă acum jumătate de an spuneam că toţi litrii aceia de dezinfectant pe care îi dădeam prin clase, pe pungi, peste tot sunt o tâmpenie, mi se spunea că sunt nebun. Acum s-a demonstrat ştiinţific că doar unu din 10.000 de cazuri se ia de pe suprafeţe şi nu din aer” a mai spus Ciornei.

Deputatul sucevean a mai declarat că măsura de mască în aer liber nu s-a aplicat decât în câteva ţări în care infectarea „a bubuit” şi că infectarea în aer liber este greu de realizat, doar în condiţii de aglomeraţie mare.

„Omul acela din Ostra sau la Crucea, când se duce să-şi ia o pâine, se duce singur. Lui îi este frică de câini, de lupi, dar el trebuie să-şi pună masca pentru că-i e frică de Covid” a spus Ciornei.

Sunt cercetător ştiinţific şi mi-am făcut bine temele

El le-a transmis celor din comitetul tehnico-ştiinţific să mai pună mâna pe carte şi să mai vadă şi realitatea din teren.

„Sunt şi cercetător ştiinţific şi mi-am făcut bine temele. Mi s-a spus că dacă se ia masca de pe figură, atunci oamenii nu mai respectă nimic. Atunci să punem un lockdown şi să blocăm lumea, să sudăm şi uşile, dacă altceva nu mai merge. Eu îmi respect oamenii care m-au votat” a spus Ciornei.

El a arătat că de la 1 mai ar trebui să nu se mai poarte mască în aer liber, dacă situaţia din judeţ se menţine.

Ciornei a subliniat că a ajuns la această propunere ca o concluzie ştiinţifică.

El a mai spus că cere să se ridice obligativitatea purtării măştii în aer liber doar în Suceava şi consideră că în judeţul Suceava, fiind cu 3-4 luni înaintea celorlalte judeţe, se poate lua o asemenea decizie.

„Suceava este în momentul în care o singură restricţie poate fi ridicată. Când laşi oamenii în restaurante să mănânce şi să bea şi să stea la masă fără mască, pentru mine, că îmi impui să port mască în aer liber, este o ipocrizie destul de mare” a mai declarat Ciornei.

În momentul de faţă Suceava stă foarte bine, a mai spus deputatul, care a arătat că dacă se deschid restaurantele şi începe să crească numărul infectărilor se va şti de unde provin acestea, pentru că riscul să iei boala în restaurant este de 90%, iar riscul în aer liber este de 5%.

El a mai spus că vine vara, perioadă în care se stă mai mult afară, epidemiile cu transmitere aerogenă se opresc, iar 60% din suceveni au trecut prin boală ori s-au vaccinat, iar dacă se mai vaccinează încă 10% dintre suceveni se ajunge la acel procent de 70% pe care îl doreşte toată lumea şi pe care Anglia îl va avea luni.

„Epidemiologic, dacă dăm drumul Sucevei să vedem ce se întâmplă, poate fi un experiment bun” consideră dr. Radu Ciornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: