Primim

Scrisoare deschisă a unui bun contribuabil

La data de 5 august 2015 am depus la Primăria comunei Dărmăneşti, înregistrată sub nr. 4848, o reclamaţie cu privire la prelungirea spre spate a casei vecinei mele pe o lungime de 6 m, spre proprietatea mea. Ea a lăsat o distanţă de doar 20 cm până la gardul meu, ceea ce încalcă art. 612 din Codul civil proprietate privată, astfel că, atunci când plouă abundent sau se topesc zăpezile, apa se revarsă în curtea mea, din satul Dănila, comuna Dărmăneşti.

Potrivit Legii 233/2002 – obligaţia de soluţionare a petiţiilor în termen de 30 de zile – am revenit la primărie şi cu alte înscrisuri şi astfel a fost posibilă deplasarea la faţa locului a dlui Voroniuc Gheorghe care a constat realitatea celor descrise de mine şi cu privire la construirea de către vecina mea a unei mansarde. Verificările ulterioare au arătat că vecina nu este intabulată şi nici nu avea autorizaţie de mansardare, astfel că aceasta a fost amendată cu 1500 de lei.

Amenda nu absolvă însă intrarea în legalitate, astfel că în acel moment a început culpa primăriei.

După sesizarea mea din data de 5 august 2015 şi constatările făcute la faţa locului, Primăria Dărmăneşti avea obligaţia de a pune în aplicare legislaţia, după cum urmează:

> pentru intabulare era necesar să solicite vecinei mele procesul-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor vecinilor;

> pentru autorizaţia de mansardare în dosar, la anexa cu proiectul, trebuia ca aceasta să aibă o fişă tehnică, dar care lipseşte cu desăvârşire, şi în care era necesar să se înscrie calculul de rezistenţă a zidului pe care se construia mansarda, înălţimea mansardei, precum şi semnăturile vecinilor privind conul de umbră. Aşadar acolo trebuia să existe şi semnătura mea, fără de care nici mansardarea, ca şi intabularea, nu se puteau face, având în vedere şi sesizarea mea.

Cu cele relatate mai sus s-au încălcat prevederile Legii 50/1991, art 612 din Codul civil proprietatea privată, Ordinul 700/2014, Ordinul 839/2009 art. 27 şi Ordinul 119/2014, răspunzători de această situaţie făcându-se dl primar Dan Chidoveţ, precum şi şeful Serviciului de urbanism, dl Gh. Voroniuc.

De la depunerea sesizării mele la primărie, până în prezent, am solicitat nenumărate audienţe atât la dl primar Chidoveţ, cât şi la Prefectură. La insistenţele mele a fost stabilită o anchetă prin şeful Corpului de Control, dl Cotin, o a doua împuternicire fiind emisă pentru dna Claudia Nichifor, jurist.

Dl Cotin a luat legătura cu Primăria Dărmăneşti şi au stabilit o deplasare la faţa locului, la Dănila. Acolo a întrebat-o pe vecina mea dacă are intabulare şi autorizaţie pentru mansardă. Şi cum i s-a răspuns că da, s-a urcat în maşină împreună cu dl Voroniuc şi au plecat la primărie. Am mers şi eu acolo cu speranţa că se va analiza situaţia în fapt, cu actele în faţă, dar, în schimb, am fost jignită pe holul primăriei.

Dna Nichifor s-a deplasat şi ea la Primăria Dărmăneşti de unde s-a întors cu o scrisoare scrisă de dl Voroniuc (îi cunosc stilul de redactare) care cuprindea corespondenţa purtată cu primăria. Nimic concret, nimic care să arate ducerea la îndeplinire a împuternicirii primite.

De fapt, toţi împuterniciţii care se deplasează la Primăria Dărmăneşti se întorc cu cele spuse şi impuse de dl primar şi şeful Serviciului urbanism, fără a verifica actele necesare pentru determinarea adevărului şi a dovedi favoritismul practicat de aceştia faţă de vecina mea.

În această situaţie, am câteva întrebări pentru Primăria Dărmăneşti, pentru Prefectură, alte instituţii abilitate să verifice respectarea legilor în ţara noastră:

> Cu ce beneficii s-a ales Primăria Dărmăneşti prin favorizarea oponentei mele?

> Achit anual dările către stat, ca orice cetăţean, dar de ce sunt tratată diferit?

> Cine verifică modul cum se rezolvă sesizările depuse la autorităţile locale, conform legilor în vigoare? Dacă se întâmpla asta, cazul meu era rezolvat.

> Cine suportă toate cheltuielile făcute de mine pe parcursul a aproape 5 ani de umblat pe drumuri între instituţii, expedierea corespondenţei, onorariul avocatului la care am fost constrânsă să apelez pentru că nu mi s-a permis accesul la dosarul cu mansardarea al vecinei mele?

M-am adresat cu cele de mai sus şi Cancelariei Prezidenţiale, iar la Prefectură există corespondenţa primită de la această instituţie la care m-am adresat după ce nu am obţinut alte rezultate.

Demersurile mele către autorităţile locale, judeţene şi guvernamentale continuă însă, pentru că sper încă într-o rezolvare favorabilă şi la ziua în care în curtea mea să nu se mai reverse apele scurse de pe acoperişul vecin.

Cu respect,

ANA BOLOGA

(pensionar şi corect contribuabil, în vârstă de 84 de ani)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: